România și Polonia, conectate printr-un uriaș proiect de infrastructură anunțat de americani/ SUA, preocupate de „apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei”

Publicat: 10 10. 2020, 20:28
Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA la București / Sursă Foto: Bogdan Pantilimon - MApN

Statele Unite, în parteneriat cu România, anunță inițiativa unui proiect uriaș de infrastructură: o autostradă și o linie de cale ferată care să lege portul Constanța de portul Gdansk din Polonia. Este un proiect care ar urma să fie făcut cu partea americană, o „investiție uriașă”, după cum a declarat vineri ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman, vineri, la Washington, în alocuțiunea rostită cu ocazia semnării Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite, care a avut loc la Departamentul Energiei.

„România, împreună cu Polonia, reprezintă aliați esențiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei”, a subliniat ambasadorul Zuckerman

Ministrul economiei, Virgil Popescu, a fost la Washington și a semnat Acordul interguvernamental din partea României. El a confirmat la Digi24 existența acestui uriaș proiect de infrastructură cu Polonia și spune că partea română a insistat și pe realizarea infrastructurii adecvate din portul Constanța, de care este nevoie, astfel încât mărfurile care intră prin portul Constanța să iasă și să ajungă în Europa foarte repede.

Finanțare americană pentru centrala de la Cernavodă

Americanii se vor implica deocamdată în construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și în recondiționarea unității 1. Este un proiect în valoare de opt miliarde de dolari coordonat de una dintre cele mai mari firme de construcții din Statele Unite. Vor participa și companii din țara noastră, dar și din Franța și Canada.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, s-a întâlnit vineri cu Secretarul american al Departamentului de Energie Dan Brouillette, pentru a semna Acordul de cooperare interguvernamentală pentru retehnologizarea Reactorului 1 de la Cernavoda construirea Reactoarelor 3 și 4. Proiectul, în valoare de 8 miliarde de dolari, „va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA”, se arată în comunicatul transmis după semnarea Acordului.

„Astăzi, Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România. Odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactorare a reactorului 1. Acest acord subliniază importanța parteneriatului strategic între Statele Unite și România și angajamentul nostru reciproc pentru securitatea energetică în regiune”, se arată în comunicatul de presă comun transmis după semnarea Acordului.

„Energia nucleară este crucială pentru a se asigura că România are o sursă de energie electrică fiabilă, accesibilă și fără emisii, iar industria nucleară din SUA așteaptă cu nerăbdare să-și ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie”, a declarat Secretarul Brouillette. „Acest acord între SUA și România sporește cooperarea noastră energetică reciprocă și va consolida securitatea energetică a ambelor națiuni.”

„Astăzi, România face un uriaș pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește componenta energetică, și anume cooperarea în domeniul nuclear civil”, a spus ministrul Popescu.