România urmează să transfere energie electrică din Azerbaidjan printr-un cablu submarin. Acordul va fi semnat la Cotroceni

Publicat: 16 12. 2022, 13:35
Sursă Foto - Europalibera

Un acord care prevede transportul de energie electrică din surse regenerabile între Azerbaidjan și România, printr-un cablu submarin, va fi semnat mâine la Palatul Cotroceni. Prezenți vor fi președintele Iohannis și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și alți premieri.

Klaus Iohannis și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vor participa, sâmbătă, la ceremonia semnării Acordului pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră.

Alături de președintele României și Ursula von der Leyen va fi prezent și Viktor Orban, anunță Administrația Prezidențială.

Acordul interguvernamental va oferi cadrul financiar și tehnic pentru realizarea proectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România și Azerbaidjan, respectiv, între Georgia și Marea Neagră, și, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria și restul Europei, prin sistemul european de transport.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, și Republica Azerbaidjan.

Acesta fiind, în același timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

De către cine va fi semnat acordul

Acordul va fi semnat de președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, prim-ministrul României, Nicolae Ciucă și prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, potrivit Digi24.ro.

De asemenea, accordul se fundamentează pe interesele celor patru state legate de consolidarea securității energetice naționale și regionale și a conectivității în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național, se arată în comunicat.