Românii, obligați să arunce fructele și legumele alterate separat. Amenzi mari pentru cine nu respectă legea

Publicat: 16 08. 2020, 16:41
Actualizat: 06 04. 2021, 16:59
Sursă foto :greennews.ro/caracter ilustrativ

Începând cu 1 ianuarie 2021, românii vor fi obligați să colecteze separat deșeurile biodegradabile, precum fructele și legumele alterate, de exemplu, așa cum se întâmplă în prezent cu hârtia și plasticul. Astfel, persoanele care nu respctă regulile vor fi amendați cu până la 20 de mii de lei, informează Digi 24.

Fructele alterate se vor separa de celelalte

Parlamentarii vor ca în gospodării și în cadrul societăților comerciale, deșeuri precum fructele și resturile de fructe, legumele și resturile de legume, plus anumite resturi alimentare să nu mai fie aruncate în același recipient cu resturile de carne, de exemplu, și să fie colectate separat, ca hârtia și plasticul. Societățile de salubrizare vor fi obligate să preia aceste deșeuri pentru a fi transformate în compost pentru agricultură, scrie Digi 24.

Amenzi de la 400 de lei pentru cetățeanul de rând și până la 20.000 de lei pentru societățile comerciale!

Reprezentanții firmelor de salubrizare spun însă că legea nu va putea fi aplicată nici măcar în București, fiindcă că nu există stații de compostare pentru deșeurile biodegradabile.

Localitatea Sălacea, din Bihor, record la colectarea separată a deșeurilor în România

În timp ce Bucureștiul cu greu se apropie de 8% la capitolul colectare selectivă, localitatea bihoreană Sălacea a depășit anul acesta cifra de 75% privind rata de colectare separată.

„Veșnicia s-a născut la sat” susținea Lucian Blaga, dar este o expresie care se poate aplica cu mare succes și în cazul bunelor practici privind acțiunile de protecție a mediului și lăsarea drept moștenire pentru generațiile viitoare a unei planete cât mai curate.

Încă din 2018, UE a impus tuturor țărilor membre obligații clare privind gestionarea deșeurilor municipale (deșeuri provenite de la gospodării și deșeuri similare): în 2020 să existe o țintă de 50% privind reciclarea de hârtie, plastic, carton, metal și sticlă; 55% până în 2025; 60% până în 2030 și 65% până în 2035.