Rusia anunță sancțiuni împotriva celor care au perturbat vizita lui Rogozin în Moldova. „România este o marionetă a SUA”

Publicat: 30 07. 2017, 14:30

Dmitri Rogozin a condamnat din nou, într-un interviu acordat postului Rossia 24, interdicția privind tranzitarea spațiului aerian al României de către avionul său și decizia Chișinăului de a opri intrarea în Republica Moldova a unor cetățeni ruși.

„Consider că aici sunt implicate mai multe părți… Este vorba în primul rând de grupul mafiot care se află în spatele guvernării din R.Moldova și care este conștient de faptul că are acum probleme cu legea – pentru ei era important să fie de aceeași parte a baricadei cu Occidentul. Ei au pus la cale provocările împotriva artiștilor noștri, împotriva trupelor de menținere a păcii”, a declarat Dmitri Rogozin, potrivit ediției moldovene a agenției Sputnik.

Mai mulți cetățeni ruși, inclusiv artiști și un parlamentar, au fost opriți joi să intre în Republica Moldova, situație care a atras critici vehemente din partea președintelui prorus Igor Dodon și a vicepremierului Rusiei, Dmitri Rogozin, care a catalogat situația drept „rușinoasă”. Deputatul rus Pavel Șperov și un grup de artiști care urmau să meargă în regiunea separatistă moldoveană Transnistria pentru festivități organizate la 25 de ani de la începerea operațiunii ruse de menținere a păcii au fost opriți joi pe Aeroportul din Chișinău și au plecat înapoi în Rusia.

„Pe de altă parte, este România, care a devenit acum în mod evident o marionetă a SUA și care, contrar simțului realității și intereselor sale de securitate, a amplasat pe teritoriul său sistemul de apărare antirachetă”, a adăugat Dmitri Rogozin.

În același timp, Dmitri Rogozin a declarat că, pe fondul tensiunilor bilaterale, avionul ministrului român de Externe, Teodor Meleșcanu, a evitat o escală în Rusia.

„Avionul ministrului urma să facă escală în Moscova, dar a ales o altă rută”, a afirmat Dmitri Rogozin, citat de ediția rusă a agenției Sputnik (RIA Novosti). Dmitri Rogozin nu a oferit detalii despre acest incident, dar, potrivit site-ului Ministerului român de Externe, Teodor Meleșcanu tocmai a efectuat o vizită în Kazahstan.

Pe de altă parte, câțiva deputați ruși cer interdicții de zbor pentru avioanele române care tranzitează Rusia. Oleg Nilov și Aleksei Juravlev, membri ai Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), au cerut explicații din partea României și „măsuri simetrice” – interdicții de zbor pentru avioanele române care tranzitează spațiul Rusiei.

Grigori Karasin, adjunct al ministrului rus de Externe, a avut un ton moderat, precizând că măsurile de retorsiune vor fi analizate abia după oferirea explicațiilor de către București.

Sâmbătă, Dmitri Rogozin a denunțat „cascadoria rușinoasă” a autorităților române, care au interzis tranzitul avionului său, cerând o analiză a Moscovei asupra incidentului, urmată de „măsuri dure de retorsiune” împotriva României.

„Tonul aspru al afirmațiilor mele reflectă emoțiile pe care le-am avut în legătură cu ce li s-a întâmplat pasagerilor avionului nostru”, a afirmat Dmitri Rogozin, citat de site-ul agenției Tass.

„Va exista, desigur, un răspuns. Vom stabili cu exactitate cine a fost spatele acestor decizii la Chișinău, București, Budapesta, Bruxelles. Vom identifica persoanele care au luat aceste decizii. Sancțiunile noastre vor fi pe măsură și foarte punctuale”, a avertizat Rogozin.

Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, nu a primit vineri permisiunea de a tranzita spațiul aerian al României pentru a ajunge în Republica Moldova. Aeronava rusă alesese ruta Rusia-Belarus-Polonia-Slovacia-Ungaria-România-R.Moldova pentru a evita tranzitarea Ucrainei, stat cu care Moscova are o relație tensionată. Aeronava a aterizat ulterior la Minsk.

Vizita vicepremierului Dmitri Rogozin în Moldova și apoi în Transnistria a eșuat vineri din cauza refuzului României de a permite avionului de pasageri să traverseze spațiul său aerian, notează agenția de presă citată. Dmitri Rogozin urma să se întâlnească vineri cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, și cu liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski.