Vești proaste pentru UE! Rusia va reduce drastic aprovizionarea cu gaze naturale

Publicat: 26 07. 2022, 14:24
Actualizat: 26 07. 2022, 14:26
Sursă Pixabay

Statele UE au aprobat marți planul propus de Comisia Europeană pentru reducerea consumului de gaze naturale în UE. Planul cuprinde reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze între august și martie.

Comisia Europeană ar putea să transforme acest plan în ceva obligatoriu în caz de urgență în materie de aprovizionare.

De asemenea, Irlanda sau Malta nu intră în calculul acestei probleme, pentru că nu sunt conectate la rețelele de gaze ale altor țări din UE.

Președinția Cehă a Consiliului Uniunii Europene a transmis pe internet că statele membre ale UE au ajuns la un acord asupra planului de urgență privind reducerea consumului de gaze, propus de Uniunea Europeană.

„Nu a fost o misiune imposibilă! Miniștrii au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaze înainte de iarna viitoare”, se arată în mesajul de pe twitter al președinției Cehe la Consiliul UE, fără a se preciza și prevederile acordului.”, a scris președinția cehă pe Twitter.

Gazprom reduce fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream

Gazprom ar readuce în continuare fluxurile de gaze naturale prin conducta Nord Stream la 20% din capacitate, invocând reparații de echipamente.

Totuși, Europa este îngrijorată că Rusia ar putea opri gazul din cauza războiului din Ucraina, punând presiune pe celelalte țări.

De asemena, ministerul german al ecomonomiei a declarat că nu există „niciun motiv tehnic” pentru noi reduceri ale livrărilor.

Acesta se consideră a fi un „pretext” și o decizie „politică” de a pune presiune asupra țărilor din Occident.

Managerul sistemului de transport al gazelor din Ucraina, GTSOU, și-a exprimat luni seară îngrijorarea cu privire la „creșterea rapidă a presiunii asupra gazoductului Urengoi-Pomary-Uzhgorod” de la granița dintre Rusia și Ucraina, potrivit Digi24.

„Schimbarea presiunii a avut loc fără niciun avertisment din partea Gazprom”, a spus GTSOU într-un comunicat , adăugând că „o schimbare a presiunii poate duce la situații de urgență pe conducta principală”., a declarat managerul sistemului de transport al gazelor din Ucraina.