Șapte medici din Galați sunt cercetați pentru ucidere din culpă. Ar fi lăsat un pacient în stare gravă să aștepte afară, în frig, rezultatul testului COVID

Șapte medici din Galați sunt cercetați pentru ucidere din culpă. Ar fi lăsat un pacient în stare gravă să aștepte afară, în frig, rezultatul testului COVID
Sursa foto: Monitorul de Galați
Publicat: 02/11/2022, 17:36

Şapte medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Galaţi sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă pentru că nu ar fi acordat îngrijiri unui pacient aflat în stare gravă sau ar fi întârziat realizarea testelor COVID ale acestuia, iar victima a murit după câteva ore.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că procurorii cercetează mai mulţi medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” din Galaţi pentru ucidere din culpă.

Pacientul Chirilă Florin-Nicu a mers la spital, în toamna anului trecut, cu simptome de pneumonie, dar ar fi fost lăsat să aştepte afară, în frig, fără tratament, rezultatul testelor pentru COVID.

“Pe toată durata zilei, victima Chirilă Florin-Nicu a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 20.00, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces. Nici la acel moment nu i s-a pus diagnostic şi nu i s-a prescris un tratament adecvat la domiciliu. La ora 20.59 s-a obţinut rezultatul PCR negativ”, se arată în comunicatul Parchetului.

A doua zi bărbatul a fost adus cu o ambulanță la spital în stare gravă, i s-a mai făcut un al treilea test Covid, care a fost de asemenea negativ, iar în tot acest timp nu i s-a administrat niciun tratament, mai spun procurorii.

Şapte medici cercetaţi pentru ucidere din culpă

Astfel, procurorii au început urmărirea penală faţă de Bogdan Dumitru Cucu, pentru ucidere din culpă. El este acuzat că, în 31 octombrie 2021, în timpul serviciului desfăşurat la containere U.P.U. COVID, din cadrul S.J.U. Galaţi, în calitate de medic rezident, între orele 09.01-20.00, nu l-a diagnosticat pe pacientul Florin-Nicu Chirilă şi nu a prezentat spre confirmare diagnosticul medicului specialist supraveghetor Lidia Şandru, nu a stabilit un tratament cu antibiotic şi nu a supus spre confirmare tratamentul medicului supraveghetor, pe cale de consecinţă nu a administrat de urgenţă tratament cu antibiotic pacientului aflat în stare gravă.

Al doilea medic anchetat este chiar Lidia Şandru, pentru abuz în serviciu şi ucidere din culpă. Ea este acuzată că, în 31 octombrie, în calitate de medic specialist şef de tură în cadrul S.J.U. Galaţi – U.P.U., răspunzând direct de activitatea medicului rezident Bogdan-Dumitru Cucu, nu l-a supravegheat conform atribuţiilor de serviciu, lăsând astfel posibilitatea ca pacientul Florin-Nicu Chirilă, în stare gravă, să fie lipsit de tratament de urgenţă cu antibiotic.

Procurorii o mai cercetează și pe Amalia-Florenţa Morcov, pentru ucidere din culpă şi abuz în serviciu, întrucât, în 1 noiembrie 2021, în calitate de medic şef de tură în cadrul S.J.U. Galaţi – U.P.U., răspunzând de toate cazurile din U.P.U., între orele 14.30.-16.30, nu l-a consultat, diagnosticat şi nu i-a prescris şi administrat tratament urgent cu antibiotice pacientului Florin-Nicu Chirilă, aflat în stare critică.

De asemenea, procurorii au menţionat că, la ora 16.00, a contrasemnat transferul intraspitalicesc dispus de medicul internist, fără a întâlni pacientul şi fără a-l consulta ori a-i prescrie şi administra tratamentul adecvat cu antibiotice. După ora 17.30, la întoarcerea bolnavului de la Spitalul T.B.C. Galaţi, aceasta nu a întreprins niciun demers în ce priveşte victima.

“Pacientul a fost internat abia la ora 19.30 la A.T.I. independent de orice efort din partea medicului şef de tură. Practic, în tot acest interval de timp nu a avut contact vizual cu victima. Prin toate aceste inacţiuni, aceasta a contribuit în mod direct, din culpă, la decesul victimei Chirilă Florin-Nicu survenit în acea noapte. Pe toată perioada serviciului nu a supravegheat activitatea medicului rezident Ciureanu Olguţa, de care răspundea”, au arătat procurorii gălăţeni.

Cel de-al patrulea medic anchetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi este Olguţa Ciureanu, pentru ucidere din culpă.

“Luni, 01.11.2022, în calitate de medic rezident, în cadrul S.J.U. Galaţi – U.P.U., între orele 14.30 – 16.30 şi 17.30-19.30, nu a consultat, nu a diagnosticat şi nu a prescris şi administrat urgent tratament adecvat cu antibiotice, sub supravegherea medicului specialist şef de tură Morcov Amalia-Florenţa, pacientului Chirilă Florin-Nicu, aflat în stare critică, contribuind în mod direct, din culpă, la decesul victimei, în acea noapte”, se menţionează în comunicatul Parchetului.

Al cincilea medic cercetat de procurori este Cristina Morar, pentru abuz în serviciu, ucidere din culpă şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice. Ea este acuzată că în 30 octombrie, în calitate de medic în cadrul laboratorului de analize – S.J.U. Galaţi, în baza înţelegerii prealabile cu Ana Anton, nu s-a prezentat la program pe toată durata turei 2 COVID, între orele 15.00 – 22.00, anchetatorii menţionând că astfel a prejudiciat spitalul cu 775 de lei.
Astfel, medic de gardă a fost în acea zi a fost Ana Anton, care făcut serviciul de gardă pentru 24 de ore, începând cu ora 8.00.

În 31 octombrie, fiind de gardă pentru 24 de ore, începând cu ora 8.00, Cristina Morar a preluat atribuţiile Anei Anton, care nu s-a prezentat la program în tura 2 COVID, între orele 15.00 – 22.00, pe testarea COVID. Ea a introdus spre prelucrare 12 probe pe aparatul Elite Ingenius (cu o durată de prelucrare de trei ore) şi 12 probe pe aparatul Genexpert (cu o durată de prelucrare de maxim o oră).

Cristina Morar mai este acuzată că, pentru a ascunde absenţa de la program a colegei sale, a accesat calculatorul folosind fără drept userul şi parola Anei Anton, dar a validat rezultatul cu numele şi parafa sa. În acelaşi mod, a procedat validând celelalte rezultate RT-PCR obţinute. Rezultatele pentru patru probe prelucrate pe aparatul Genexpert le-a validat în mod fictiv pe numele Ana Anton, în intervalul orar 18.31-18.33, dar a aplicat pe acestea parafa sa. A procedat astfel pentru a induce ideea prezenţei colegei sale la serviciu, au explicat procurorii.

A şasea persoană anchetată de procurori este Ana Anton, care s-a pensionat la 15 decembrie 2021. Ea este cercetată pentru abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice. Procurorii gălăţeni au stabilit că în calitate de medic în cadrul laboratorului de analize – S.J.U. Galaţi ea a lipsit de la program, în 31 octombrie 2021, pe toată durata turei 2 COVID, între orele 15.00 – 22.00, cauzând un prejudiciu de 775 lei Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi.

Al şaptelea medic anchetat este George Ţocu, pentru ucidere din culpă.

“Luni, 01.11.2021, acelaşi medic efectuând serviciul în tura I COVID, primind spre prelucrare a treia probă a aceluiaşi pacient, nu a introdus-o spre prelucrare de urgenţă, la aparatul Genexpert, validând rezultatul negativ abia după cinci ore, respectiv la ora 14.10. În această modalitate a contribuit în mod direct, din culpă, la întârzierea internării şi decesul victimei”, mai precizează comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Toți cei şapte medici au fost puși sub control judiciar până la finalizarea cercetărilor, potrivit news.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală....
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
S-a dat ordin pentru TOATĂ ROMÂNIA. Noile reguli de transport sunt deja în vigoare
ANAF nu poate să vândă terenurile Elenei Udrea. La ce preț au ajuns bunurile
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!