Șase angajate de la o creșă din Piatra-Neamț, infectate cu COVID-19

Publicat: 16 07. 2020, 19:55
Actualizat: 16 07. 2020, 20:09

Un nou focar de infecție a apărut în România. Nu mai puțin de șase angajate de la o creșă din Piatra-Neamț au fost depistate pozitiv la testul COVID-19.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, două asistente medicale și patru îngrijitoare au fost confirmate pozitiv pentru coronavirus, scrie Agerpres.

Autoritățile au declarat că două cazuri sunt cu forma medie a bolii, trei cazuri au forma uşoară, iar un caz este asimptomatic.

La data de 14 iunie a început ancheta epidemiologică, după ce o angajată a creşei s-a prezentat la consultaţie, la medicul de familie, cu simptomatologie respiratorie specifică COVID-19.

De acolo, medicul de familie a anunţat DSP Neamţ, iar în urma anchetei epidemiologice au fost depistate cinci angajate simptomatice.

Tot personalul a fost testat. O angajată era asimptomatică, iar pentru celelalte trei angajate, rezultatele au fost negative.

Cei 15 copii au fost testați, dar rezultatele încă nu au sosit

DSP Neamţ a decis închiderea activităţii creşei, iar părinţii copiilor au primit recomandarea de a-i izola la domiciliu până la venirea rezultatelor.

De asemenea, conducerii creşei i s-a recomandat şi efectuarea dezinfecţiei generale prin nebulizare

Dolj: șapte copii din centrele de plasament şi opt angajaţi au fost infectați

Şapte copii, printre care şi un bebeluş de un an, din centre de plasament şi căsuţe de tip familial din Craiova au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Şi opt dintre angajaţii care aveau grijă de copii au fost găsiţi bolnavi, în urma testărilor periodice.

Avem şi copii de un an, de 3 ani. Nu ne explicăm, nu există identificată o cauză sau sursa de unde să se fi îmbolnăvit. Sunt şi situaţii unde avem un caz, iar ceilalţi, personal şi beneficiari, sunt negativi. Sunt situaţii unde avem două cazuri pozitive într-o locaţie şi situaţii în care sunt şi salariaţi şi copii. (…) Spaţiile unde îşi desfăşuraseră activitatea sau unde locuiau au fost dezinfectate atât cu dezinfectant lichid, cât şi cu lămpi ultraviolete.(…) Angajaţii lucrează în ture, program normal de lucru, atât că de două ori pe lună sunt testaţi toţi salariaţii din centrele rezidenţiale şi, mai nou, şi toţi beneficiarii”, a declarat Florin Stancu, directorul Directiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilul Dolj.