Scandal în Consiliul Județean Cluj: Servicii juridice achiziționate pentru litigii cu aeroportul, deși există juriști

Publicat: 28 06. 2019, 13:15

Liderul grupului consilierilor județeni PSD din Consiliul Județean Cluj, Remus Lăpușan, a solicitat, vineri, în ședința deliberativului, explicații conducerii instituției despre urmările propunerii de achiziție a serviciilor juridice în litigiile cu Aeroportul Internațional „Avram Iancu”, acestea urmând să fie plătite din bani publici, deși există o Direcție juridică.

„Vreau să știu și care este suma care va fi alocată pentru serviciile juridice”, a spus Lăpușan.

La rândul său, consilierul PNL, Dorel Secară, a criticat intenția de achiziție a serviciilor juridice în procesele cu aeroportul, precizând că nu susține proiectul de hotărâre propus de conducerea liberală a Consiliului Județean Cluj

„De trei ani semănăm vânt în relația CJ Cluj cu aeroportul, iar aceste procese înseamnă furtuna pe care o culegem acum. Vom aloca niște bani din banii clujenilor pe care îi băgăm în buzunarul unor case de avocatură prietene sau neprietene. Eu propun să se stingă litigiile dintre CJ Cluj și aeroport, să se renunțe la orgolii, iar banii economisiți să îi alocăm spre alte investiții”, a afirmat Secară.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a subliniat că este nevoie de firme specializate de avocatură pentru toate procesele în care CJ este dat în judecată de reprezentanți ai Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj sau pentru cele în care va fi dat judecată în viitor.

„Încărcarea de 44 de procese și plângeri penale este mult prea mare și angajații nu mai fac față, astfel că încercăm să eliminăm tensiunea existentă care duce la un blocaj. Este nevoie să avem o părere obiectivă. Sunt procese abuzive pornite de aeroport, este firesc să ne apărăm, nu este firesc să blochez serviciul juridic de procese abuziv formulate și să nu se ocupe și de alte procese ale instituției”, a explicat Tișe.

Reprezentanții Consiliului Județean Cluj au declarat, la rândul lor, că angajații aeroportului și liderii de sindicat au reușit să dea în judecată, pe bani publici, unicul proprietar/acționar al aeroportului și anume Consiliul Județean.

„Pentru aceasta, au angajat și avocați externi, plătiți, evident, din banii clujenilor. Mai mult, angajați ai aeroportului au înființat un ONG care are ca scop principal >, drept urmare, Consiliul Județean Cluj are procese și cu acest ONG. Care este rezultatul acestei procesomanii? Cele mai importante domenii care sunt în responsabilitatea Consiliului Județean Cluj – drumurile județene, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, spitalele, devin subiecte care nu mai pot beneficia de asistența Direcției juridice a Consiliului, aceasta fiind blocată de procesele pe bandă rulantă îndreptate împotriva sa”, au menționat reprezentanții CJ Cluj.

La Direcția juridică a CJ Cluj sunt angajate opt persoane.

Valoarea serviciilor juridice necesare în litigiile de orice natură cu Aeroportul Cluj vor fi achitate din bugetul județului Cluj urmând a fi recuperată de la părțile adverse.

Seria de procese intentate de către reprezentanții aeroportului clujean a început în anul 2014, atât împotriva unor funcționari publici ai CJ Cluj implicați în elaborarea documentelor necesare în relația cu aeroportul și nu numai, cât și a președintelui deliberativului, indiferent de persoana care a deținut această funcție.