Scandalul dezinfectanților. Ce a ieșit la analizele Ministerului Sănătății

Publicat: 04 05. 2016, 15:47
Actualizat: 04 05. 2016, 16:25

Primele rezultate ale anchetei în cazul scandalului dezinfectanților Hexi Pharma din spitalele din România arată că dintre cele 3.525 de probe recoltate, 5%, adică aproximativ 150 au fost neconforme, după cum a declarat Patriciu Achimaș-Cadariu într-o conferință de presă. 

„Vreau să precizez faptul că funcționăm într-un cadru legal în care orice afirmație trebuie să fie susținută de dovezi, dovezi care să provină din surse autorizate”, a spus Achimaș-Cadariu.

Testarea eficienței dezinfectanților se face după ce de pe suprafețele și ustensilele pe care s-au folosit aceste produse se recoltează probe.

„Aceste teste se repetă și controalele au fost făcute în mod repetat în acest an. Ne punem problema unde apar testele neconforme. Am dispus să se ia toate măsurile, inclusiv care pot merge până la suspendarea folosirii substanțelor până la finalizarea anchetei”, a mai spus Achimaș.

Având în vedere că peste 95% dintre probele recoltate au fost conforme și că în spitalele în care au fost identificate nereguli s-au luat măsurile necesare, Patriciu Achimaș-Cadariu susține: „Principala noastră responsabilitate este siguranța pacienților. Consider că pacienții noștri sunt în siguranță în acest moment”.

Ministrul Sănătății a spus, de asemenea, că în această situație se impun măsurile standard de retestare, retragere și, eventual, carantină. 

„Am aplicat metodologia standard acreditată în acest moment în România”, a explicat ministrul.