Schimbările climatice transformă pepinierele de brazi de Crăciun din Oregon în ferme de canabis

Publicat: 25 12. 2019, 14:43

Însă, conform CNBC, în ultimii ani, sute de pepiniere specializate în creșterea pomilor de Crăciun au fost închise sau s-au reprofilat. Și asta pe fondul efectelor vizibile ale schimbării climatice, al crizei financiare din 2008 care a generat o lipsă pe piața de material semincer, respectiv al modificării preferințelor de consum.

Nu mai puțin de 33% reprezintă scăderea producției de brazi de Crăciun la nivelul SUA, de la 30 de milioane de bucăți în 1977 la 20 de milioane la începutul acestei decade, potrivit datelor USDA.

Silvicultorii nișați pe zona de producția de brazi de Crăciun se confruntă cu un viitor și mai incert în condițiile în care efectele schimbărilor climatice duc la întrebarea dacă vor rămâne sau nu profitabili. În acest context vorbim de efecte nedorite asupra sectorului, cum sunt secetele, inundațiile, incendiile și alte calamități naturale.

„Este o problemă reală cu care se confruntă crescătorii. Ei cultivă brazi într-un mediu climatic în care fenomenele meteo nedorite se văd cu ochiul liber”, a declart Tim O”Connor, director executiv al Asociației Naționale a Producătorilor de Brazi de Crăciun din SUA.

Schimbările climatice îi afectează însă pe toți fermierii. Cu toate acestea, pentru producătorii de brazi de Crăciun, stabilizarea unei culturi după ce a fost afectată de condiții meteo nefavorabile este dificilă; o singură calamitate naturală poate distruge o întreagă recoltă pentru următorii zece ani. Brazilor cu înălțimi variind între 1,52 și 1,82 metri le trebuie aproximativ 10 ani pentru a crește, înainte de a fi recoltați, vânduți și înlocuiți cu alți puieți.

Anul trecut, un invendiu devastator a făcut ravagii în Paradise, California și a ars din temelii o pepinieră de pomi de Crăciun. Focarul a apărut doar la câteva luni după ce alte trei pepiniere arseseră în totalitate în California de Nord. Incendiile de pădure din acest stat vor fi și mai dure în aceste zone, pe fondul încălzirii globale, afirmă oamenii de știință.

Pepinierele de brazi de Crăciun susțin mediul înconjurător. Ele stabilizează terenurile și reprezintă habitat pentru sălbăticiuni. În plus, crescătorii plantează mai mulți pomi după recoltarea unuia singur, în vederea majorării producției.

Însă, iernile calde și verile tot mai secetoase au dus la proliferarea populațiilor de insecte dăunătoare și bolilor care atacă rădăcinile și frunzele aciculare, distrugând astfel bradul cu totul.

Două specii populare de pomi de Crăciun – Douglas fir și Ponderosa pine – se află într-un declin major al numărului de exemplare, în condițiile în care incendiile și seceta, dar mai ales condițiile meteoclimatice aflate în schimbare îngreunează replantările, potrivit unui studiu al Academiei Naționale de Științe din SUA.

„Dacă schimbările climatice se vor concretiza prin temperaturi și mai ridicate înregistrate toamna, riscul de scuturare a acelor iarna este semnificativ mai mare, iarnă”, potrivit spuselor lui Gary Chastagner, de la Universitatea de stat din Washington.

În plus, mai spune el, dacă schimbările climatice vor duce la majorarea nivelului precipitațiilor în perioada de dezvoltare, acestea vor majora semnificativ șansele de atac al putregaiului rădăcinii (Phytophthora), o boală periculoasă care distruge brazii de Crăciun.

În condițiile în care pomii de Crăciun cresc prin rotație în cicluri de cinci până la șapte ani, producătorii se pot adapta și pot schimba speciile plantate, astfel încât să poată face față schimbărilor de temperatură și precipitațiilor.

„Schimbările climatice sunt un lucru real”, a adăugat O”Connor. „Producătorii se confruntă cu ele prin adaptarea unor noi specii la plantări intensive, unele care pot face față diverselor condiții meteo. Este o situație la care industria trebuie să se adapteze, lucru valabil, de altfel, pentru întreg sectorul agricol”.

În Oregon, numărul pepinierelor destinate cultivării și recoltării pomilor de Crăciun au scăzut de la 614 în 2012, la 382 în 2018, iar cele din Wisconsin de la 423 la 366, în aceeași perioadă, relevă datele oficiale ale SUA.

Pepinierele din Oregon acoperă circa 30 de procente din piața de profil, însă multe dintre ele se reorientează deja către viticultură sau cultura de canabis.