Scripcaru, primarul din Brașov: Nu avem o sumă alocată pentru Catedrala Mântuirii, dar ar trebui să fim mai buni la suflet

Publicat: 05 02. 2014, 19:36
Actualizat: 29 07. 2014, 23:57

Primarul Brașovului, George Scripcaru, spune că a primit solicitări de la BOR pentru a aloca bani pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului, dar că municipalitatea nu are o sumă disponibilă și că dacă ar fi avut ar fi făcut o donație, adăugând: „Ar trebui să fim mai buni la suflet”.

„În ultima perioadă nu știu să fi primit vreo solicitare. Anul trecut am primit. Dacă am fi avut, am fi făcut o donație. Nu avem o sumă alocată pentru asta, dar ar trebui să fim mai buni la suflet”, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, primarul Brașovului, George Scripcaru.

Președintele Consiliului Județean Brașov nu a putut fi contactat pentru a preciza dacă instituția va aloca bani pentru construcția Catedralei Mântuirii Neamului.

Potrivit unor reprezenanți ai instituției, la CJ Brașov au sosit mai multe solicitări din partea BOR, însă deocamdată nu s-a luat nicio decizie pentru sprijinirea construirii Catedralei.

Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanților autorităților locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marți, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administrației patriarhale, autoritățile de stat centrale și locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

„Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc național reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporție de 86% la bugetul de stat central și la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii județene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, preciza Patriarhia Română.

Banii ceruți autorităților locale pentru Catedrala Mântuirii Neamului au generat o dispută publică între primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, și Patriarhie, edilul reclamând „partizanatul” cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicând că declarațiile edilului sunt nefondate și ofensatoare.

Și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a primit, în noiembrie 2013, o solicitare din partea Patriarhiei de alocare a 200.000 de lei pentru finanțarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului. Edilul Clujului i-a răspuns Patriarhului Daniel, în 9 decembrie 2013, arătând că solicitarea va fi analizată conform noului regulament privind alocările de sume de la bugetul local. Emil Boc spunea că nu se putea aloca o sumă de bani în 2013 fără a exista o prevedere bugetară prealabilă pe anul trecut. „O astfel de solicitare trebuie analizată în contextul bugetului local pe anul 2014, iar cei care vor decide alocarea unei sume sunt consilierii locali”, spunea Boc.

Și președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a respins o solicitare similară din partea Patriarhului Daniel, de alocare a unei sume, nespecificate, pentru Catedrala Mântuirii Neamului. „Nu puteam să discutăm în 2013 alocarea vreunei sume, care nu era prinsă în bugetul județului pe anul trecut. Consiliul Județean Cluj va analiza solicitarea PF Daniel”, declara Horea Uioreanu.

Construcția Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lățime și 120 metri înălțime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioși. Costul lucrărilor pentru construcția la roșu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă națională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei și primării de sector au donat la rândul lor pentru construcție.

Reprezentanți ai societății civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

La sfârșitul anului trecut, presa a relatat că Patriarhia a trimis consiliilor județene o scrisoare prin care solicita câte 300.000 de lei „pentru plata materialelor și manoperei necesare lucrărilor la structură în această fază esențială pentru bunul mers al întregii lucrări”.