Se întâmplă în România: Primăria Galați vrea să testeze o instalație electrică de deszăpezire, deși oamenii nu au apă caldă

Publicat: 26 05. 2015, 17:17

La ședința Comisiei de Dialog Social care a avut loc, marți, la Prefectura Galați, prefectul Dorin Otrocol l-a întrebat pe directorul societății Electrica Galați dacă este adevărat că Primăria ar vrea să facă un sistem pentru încălzirea trotuarelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este adevărat ce am auzit prin oraș sau e un banc? Am înțeles că Primăria ar vrea să facă un sistem de încălzire a trotuarelor?”, a întrebat prefectul.

Directorul Electrica Galați, Cezar Cristian, a confirmat acest lucru, adăugând însă că, din punctul său de vedere, deszăpezirea trotuarelor prin intermediul unui sistem electric care consumă foarte mult, așa cum se prevede, nu reprezintă o soluție fezabilă.

„Este adevărat, nu este fals. Dar discuția asta nu a plecat de la noi, a fost o abordare a acestei discuții pe care eu, personal, nu o vad fezabilă, în care Primăria și-a pus problema ce se va întâmpla iarna. Am avut această discuție cu dânșii ca urmare a faptului că programul de deszăpezire duce la distrugerea bordurilor, trotuarelor, a gardurilor etc. Inclusiv gardul Electrica a fost rupt de un buldozer, iarna trecută, iar Primăria a venit cu ideea să facă deszăpezire prin încălzirea trotuarelor. Este o idee. Noi am zis că, dacă vrea, să facă ceva demonstrativ, undeva, poate pe o esplanadă în fața Prefecturii, poate a Primăriei. Nu știu, nu-mi permit să dau detalii, atât vă spun: este adevărat, a venit o firmă specializată, am discutat cu specialiștii respectivi, iar dânșii au spus că ar trebui 200 de wați pentru un metru pătrat de trotuar pentru încălzire, deci, pentru un kilometru de trotuar ne-am termina rezerva de putere calorică pe tot municipiul, cam asta e”, a afirmat directorul Electrica, Cezar Cristian.

Soluția la care se gândește Primăria pentru deszăpezirea trotuarelor pe viitor i-a surprins pe cei prezenți la ședința Comisiei de Dialog Social, în condițiile în care în municipiul Galați nu se mai furnizează apă caldă în sistem centralizat de la începutul lunii aprilie, când s-a sistat și furnizarea agentului termic.

Totuși, reprezentanții Primăriei municipiului Galați au afirmat că este avută în vedere o soluție pentru încălzirea trotuarelor pe timpul iernii, dar aceasta va fi testată în prealabil.

„A fost o discuție de principiu pe acestă temă. E o soluție pe care o luăm în calcul pentru a nu se mai depune zăpadă sau a se forma gheață pe trotuare. Trebuie făcute calcule însă pentru a stabili dacă e mai rentabilă această soluție decât deszăpezirea clasică. Nu se poate face de azi pe mâine. Spre exemplu, ne gândim să testăm un astfel de pavaj anti-îngheț pe o porțiune de trotuar, ca proiect pilot, și să vedem cât e de fiabil”, a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați.

În municipiul Galați sunt probleme grave în sistemul centralizat de termoficare prin care se asigură apa caldă și căldura. Astfel, nu se mai furnizează apă caldă în sistem centralizat de la începutul lunii aprilie, când s-a sistat și furnizarea agentului termic. Într-o primă fază, Curtea de Apel Galați a emis o hotărâre irevocabilă privind declararea falimentului societății Apaterm, care asigura furnizarea agentului termic și apei calde în oraș.

De la 1 aprilie, conducerea societății Electrocentrale, cea care produce agentul termic și care este în insolvență, a decis, în vederea rentabilizării, să întrerupă până în 30 septembrie livrarea energiei termice către sistemul centralizat al orașului. Conducerea Electrocentrale anunța, la acea vreme, că societatea nu mai primește gazul necesar producției din cauza datoriilor pe care le are către Romgaz.

Administratorul special al societății Electrocentrale, Sinan Mustafa, declara că societatea are de recuperat de la falimentara Apaterm SA o datorie curentă de aproximativ 64 de milioane de lei, care include factura lunii martie 2015. Reprezentantul Electrocentrale și-a exprimat în repetate rânduri și nemulțumirea față de înlăturarea unei creanțe de 339 de milioane de lei din programul de plăți, aferent planului de reorganizare pe care îl avea Apaterm. Pe de altă parte, Electrocentrale are de achitat către Romgaz datorii curente de aproximativ 50 de milioane lei și istorice de circa 140 de milioane de lei, precum și 8 milioane de lei către Transgaz. La acești bani se adaugă și diferite sume mai mici pe care le are de achitat Electrocentrale către alți furnizori. În ceea ce privește sumele pe care Apaterm le avea de recuperat de la populația orașului, acestea sunt de aproximativ 152 de milioane de lei.

În urmă cu câteva săptămâni, primarul Marius Stan declara că intenționează să instaureze situația de urgență în termoficare pentru a se rezolva rapid problemele din sistemul centralizat, el lansând ulterior ideea de punere în funcțiune a unui cazan de apă fierbinte, care să fie cumpărat de la Brăila pentru ca gălățenii să beneficieze în viitor de apă caldă. Însă gălățenii ar putea avea apă caldă abia din luna august, dacă se va cumpăra această instalație. Potrivit primarului, Ministerul Energiei ar trebui să aloce bani pentru achiziția cazanului de apă fierbinte deoarece acesta va aparține tot societății Electrocentrale.

În municipiul Galați sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare al orașului aproximativ 60.000 de apartamente.