Sebastian Ghiță, ELIBERAT pe cauțiune în Serbia

Publicat: 26 05. 2017, 17:12

Fostul parlamentar a fost eliberat vineri pe cauțiune, decizia fiind luată cu acordul procurorilor, care au acceptat stabilirea unei cauțiuni în valoare de 200.000 de euro.

După ce avocatul apărării a plătit cauțiunea la Banca Națională a Serbiei, judecătorul a dispus revocarea măsurii arestului și eliberarea lui Sebastian Ghiță.

Fostul parlamentar are obligația de a rămâne într-o reședință temporară pe teritoriul orașului Belgrad și de a se prezenta la o secție de poliție de două ori pe lună.

Pașaportul lui Ghiță a fost confiscat de instanță.

Fostul parlamentar a fost prins în Belgrad, pe 13 aprilie. Potrivit unor surse apropiate anchetei, reținerea lui Sebastian Ghiță s-a făcut la ora 23.45, acesta fiind pe o stradă din Belgrad, alături de fratele său. La legitimare, Ghiță a prezentat un act de identitate și un permis sloven, în timp ce fratele său le-a dat polițiștilor actele reale.

În România, fostul parlamentar a fost văzut ultima oară în noaptea dinspre 19 spre 20 decembrie 2016, când pleca de la un eveniment organizat de SRI. Acolo a participat în calitatea sa de membru al comisiei parlamentare de control, moment în care polițiștii care îl filau, la cererea procurorilor, l-au pierdut. Potrivit unor surse, Ghiță conducea pe DN1 cu peste 200 km/h, iar la un moment dat un alt autoturism i-ar fi blocat pe polițiști. Ulterior, mașina lui Ghiță a fost găsită la locuința sa, astfel că polițiștii au crezut că doarme.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, pe 27 aprilie, că instituția pe care o conduce a trimis întreaga documentație privind extrădarea lui Sebastian Ghiță la Ministerul Justiției din Serbia, dosarul fiind înregistrat.

„Este o procedura uzuală (solicitarea de prelungire a termenului -n.r.). Există un articol în tratat care prevede posibilitatea prelungirii de la 18 la 40 de zile, în ideea de a preveni posibilitatea ieșirii din termen și eliberarea celor aflați în situația respectivă. O măsură de precauție (…). Noi am trimis întreaga documentație la Ministerul Justiției din Serbia, are 475 de pagini, a fost tradusă în timp cu un efort foarte susținut și a fost înregistrată la Ministerul Justiției din Serbia. Din acest moment, de ieri de la 13:30, Ministerul Justiției din România și-a îndeplinit obligațiile pe care le avea”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Știre în curs de actualizare