Secretar de stat, MS: Virusul este „atât de circulant” încât pot apărea și alte mutaţii. Nu știm cum ne vom descurca

Publicat: 05 04. 2021, 15:30
Actualizat: 06 04. 2021, 14:12
SARS-CoV-2 ar putea suferi noi mutații / Sursă FOTO: Pixabay - Ilustrativ

SARS-CoV-2 este un virus „atât de circulant” încât creează premisa apariţiei de noi mutaţii, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan.  

Premisa apariției de noi mutații

„Faptul că este un virus atât de circulant nu face decât să creeze premisa apariţiei altor mutaţii, cu care nu ştim cum ne vom putea descurca şi ce alte încercări ne vor oferi”, a afirmat secretarul de stat, în cadrul unei videoconferinţe pe teme medicale.

Aceasta a subliniat că vaccinarea este un instrument care ajută în a evita cât se poate apariţia formelor severe de COVID-19.

Andreea Moldovan a mai explicat că este important ca ritmul vaccinării să fie cât mai alert, pentru că noile mutaţii „pun probleme de răspuns la administrarea vaccinului din punct de vedere imunologic”.

„Ne aflăm într-o perioadă extrem de grea a pandemiei, în care vedem cu toţii că numărul cazurilor creşte, creşte numărul cazurilor grave, creşte numărul cazurilor la persoane tinere faţă de primul sau al doilea val şi, de asemenea, creşte numărul de cazuri care au nevoie de internare în terapie acută sau terapie intensivă”, a transmis secretarul de stat, potrivit Agerpres.

O nouă variantă a coronavirusului se răspândește în Japonia. Aceasta tulpină ar fi rezistentă la vaccinuri

O nouă variantă a coronavirusului, cunoscută drept E484K, a fost detectată la 70% din pacienții internați într-un spital din capitala Japoniei, Tokyo.

Noua mutație a virusului îi îngrijorează pe cercetătorii niponi, deoarece aceștia cred că mutația ar putea fi rezistentă la vaccinuri, potrivit Antena3.

Această tulpină a fost identificată la 10 din 14 persoane testate pozitiv la Tokyo Medical and Dental University Medical Hospital.

Cei zece pacienți au fost depistați cu această variantă nouă a coronavirusului, numită și „Eek”, în luna martie.

Până în acest moment, vaccinurile existente pe piață au reușit să facă față noilor mutații ale virusului, cea africană, britanică și braziliană.