Șefa DIICOT, Alina Bica, reținută de DNA într-un dosar de corupție cu un prejudiciu de 62 milioane euro

Publicat: 21 11. 2014, 00:22

Alina Bica a fost dusă la DNA joi fiind cercetată într-un dosar privind despăgubirea pe un teren de 13 hectare de teren agricol din București, zona Plumbuita. DNA spune că s-a autosesizat prinvind acest caz în data de 15 octombrie. În urma cercetărilor procurorii au descoperit că o comisie a Autorității Naționale privind Restituirea Proprietăților a aprobat în 2011 o despăgubire de 89 milioane euro. De această despăgubire ar fi beneficat omul de afaceri Gheorghe Stelian. Din comisia care a aprobat despăgubirea a făcut parte și Alina Bica care la acea dată era secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției.

„Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei(valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)”, susțin procurorii DNA. 

Cu toate că știau că expertul a supraevaluat despăgubirea comisia din care făcea parte Bica a aprobat suma. DNA sustine că prejudiciul adus statului este de 62 milioane euro. În opinia DNA despăgubirea justă pe cele 13 hectare era de 27 milioane euro. 

În acelașo dosar au fost puși sub acuzare Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoș-George membri în comisia ANRP. 

Alina Bica în stenograme cu Blejnar

Propusă acum la șefia DIICOT, Alina Bica a fost secretar de stat în perioada mandatelor deținute la Ministerul Justiției de Cătălin Predoiu, care a reușit să obțină succesiv rapoarte pozitive privind Mecanismul de Cooperare și Verificare, impus de Comisia Europeană.

După ce Guvernul condus de Răzvan Mihai Ungureanu a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură în luna mai, Alina Bica, procuror DIICOT, a fost numită consilier al procurorului șef al acestei direcții, Codruț Olaru.

Alina Bica a intrat în magistratură în 1996 la Parchetul Judecătoriei Sfântu-Gheorghe. În 2003 a avansat la Parchetul General, iar din 2004 a activat în cadrul DIICOT.

Numele Alinei Bica apare în dosarul lui Sorin Blejnar. Alina Bica a fost interceptată în timp ce discuta cu fostul șef al ANAF despre diverse posturi din cadrul agenției.  În 2010, Alina Bica era la Ministerul Justiției, iar Sorin Blejnar era șeful ANAF. Cei doi au fost interceptați în timp ce discutau despre promovarea unei cunoștințe a Alinei Bica într-o funcție la ANAF.

ALINA BICA: Domnu’ de la resurse umane a spus așa, a întrebat-o cu ce se ocupă, ce-a facut, alea, alea și la un moment dat i-a zis că are această funcție vacantă și că ar fi foarte potrivită. Da’ dacă nu vrei să fie, nu mă deranjează.

SORIN BLEJNAR: Nu, e ok, eu chiar o luam…

ALINA BICA: De birou! De birou! E un loc foarte bunuț!

SORIN BLEJNAR: E un loc bun, da.

SORINBLEJNAR: Bun, ea e șef de birou la contestații la Brașov.

ALINA BICA: Si e șef de birou și aici.

SORIN BLEJNAR: Si e șef de birou la birou’ central de asistență contribuabil.

ALINA BICA: Da puiule

SORIN BLEJNAR: Auzi, când o să mă retrag din sistem, o s-o dau afară și-o să mă duc în locul ăla!

ALINA BICA: De ce? E foarte bun locul?

SORIN BLEJNAR: Birou de asistență contribuabil? Tu ce vorbești?

ALINA BICA: Deci habar n-am ce înseamnă!

SORIN BLEJNAR: Foarte bine, foarte bine! E un program lejer, e un program de discuți prin adresă cu contribuabilii, îi îndrumi pe ăia din țară despre ce e vorba.

ALINA BICA: E o frecție?

SORIN BLEJNAR: Nu e o frecție, e un loc frumos.

În declarația de avere Bica spune că deține un teren, un imobil și un credit de 56.000 euro.