Șeful ANSVSA a verificat locația unde vor sta cele 180 de oi care și-au câștigat dreptul la viață

Publicat: 10 01. 2020, 18:08

Cei 180 de berbecuți salvați de pe nava scufundată în portul Midia au fost tranferați la un adăpost din localitatea Burias, județul Ilfov, aparținând asociației „ARCA – Animal Rescue and Care”, asociație care le-a preluat în custodie.

„Înainte de a fi transferate, inspectorii sanitari veterinari s-au asigurat că animalele vor fi cazate într-un adăpost înregistrat sanitar veterinar, care dispune de toate condițiile necesare pentru asigurarea bunăstării acestora”, se menționează într-un document primit la redacție. „Transportul animalelor s-a realizat cu un mijloc de transport autorizat sanitar veterinar, iar încărcarea și descărcarea animalelor au fost supravegheate de medici veterinari care s-au asigurat că operatiunile se desfășoară cu respectarea normelor de bunăstare și protecție a animalelor”.

Conform sursei citate, preluarea animalelor s-a efectuat în baza unui proces verbal de predare-primire, semnat de inspectori sanitari veterinar din cadrul DSVSA Ilfov, de persoana care a preluat cu titlu de custodie animalele și medicul veterinar de liberă practică contractat să asigure asistența sanitară veterinară pentru animale.

„Pentru întreținerea animalelor, asociația are obligația de a asigura asistența sanitară veterinară pentru respectivele animale și de a permite accesul medicilor veterinari oficiali de la DSVSA, pe rază căreia este amplasat adăpostul, pentru inspecția animalelor și a condițiilor, ori de câte ori este necesar. Aceste animalele vor beneficia de condiții de bunăstare, vor fi îngrijite până la sfârșitul vieții și nu vor putea fi comercializate sau abatorizate”, se mai precizează în comunicatul de presă al ANSVSA.

Pentru a preveni situațiile neplăcute, cum este și cazul eșuării navei Queen Hind, Chioveanu a prezentat luni, 23 decembrie 2019, măsurile suplimentare de intensificare a controalelor și a supravegherii sanitare veterinare pentru animalele care merg la export, dispuse la nivelul portului.

„Am intensificat controalele oficiale la toate etapele operațiunilor de export de animale vii către țările terțe. Am dispus verificarea tuturor centrelor de colectare ovine, bovine autorizate pentru exportul către țări terțe, în baza unor notificări a intenției de încărcare și a celorlalte documente de pre-export. Am suplimentat echipele de medici veterinari oficiali care verifică îmbarcarea animalelor pe nave, la portul de inspecție la frontieră Constanța Nord, de către, cinci medici veterinari oficiali din cadrul DSVSA Constanța”, preciza la acea dată oficialul Autorității. „Am suplimentat numărul medicilor care fac controlul și monitorizează la nivelul centrelor de colectare îmbarcarea animalelor către punctul de inspecție la frontieră”.

Duminică, 24 noiembrie 2019, vaporul Queen Hind sub pavilion Palau, cu destinația Arabia Saudită, având la bord 14.600 de capete de tineret ovin, se înclina periculos în timpul operațiunilor de pilotaj pentru dirijarea navei în larg.

Sursa foto: ANSVSA/Comunicat