Senator american: Nu există prieten mai puternic pentru Statele Unite decât România

Senator american: Nu există prieten mai puternic pentru Statele Unite decât România
Robert Portman / Sursă Foto: Captură - YouTube
Publicat: 28/05/2022, 22:08
Actualizat: 28/05/2022, 22:10

Senatorul american Robert Portman a afirmat, aflat într-o vizită la București, sâmbătă, că Statele Unite nu au „un prieten mai puternic” decât România. Acesta a făcut declarații, în cadrul unei conferinţe de presă, după s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă, cu care a discutat despre situaţia din Ucraina, dar şi despre consolidarea relaţiilor dintre România şi SUA.

Senatorul american de Ohio a spus că a avut o întrevedere cu ministrul economiei, cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, dar şi cu doi parlamentari, discuţiile având în centru proiecte legislative pe care aceştia le au în vedere.

„Nu există prieten mai puternic pentru Statele Unite decât România. Avem o alianţă şi o prietenie reale.

Într-un moment în care regiunea este testată, când Rusia îşi manifestă tendinţele agresive în regiune, prietenia este mai importantă decât niciodată.

Vorbesc în numele tuturor americanilor când spun că suntem foarte recunoscători pentru modul în care România a primit peste un milion de refugiaţi din Ucraina.

Românii şi-au deschis inimile şi casele. Am auzit, astăzi, poveştile unor cetăţeni care şi-au luat liber de la serviciu pentru a ajuta în ce priveşte primirea refugiaţilor”, a spus oficialul american.

Portman a lăudat România

Robert Portman a apreciat şi ajutorul pe care România îl acordă Ucrainei în mod direct.

„Rusia este agresorul şi continuă să fie implicată în activităţi care trebuie numite crime de război, dacă vedem cum se poartă cu populaţia civilă. Acestea sunt adevărate atrocităţi. Interesul şi valorile noastre se aliniază cu cele ale României, sunt valorile democraţiei şi ale libertăţii, ale independeţei, capacitatea de a-ţi stabili propriul drum şi teritoriul suveran, lucru pe care Ucraina nu a putut să îl facă”, a spus senatorul american.

Acesta a lăudat faptul că România s-a angajat să aloce 2,5% din PIB pentru apărare. Politicianul american a spus că acest lucru este important pentru SUA nu doar din perspectiva relaţiei cu România, ci şi pentru că reprezintă un model pentru alte state membre NATO.

„Vorbesc în nume personal, când spun că sunt mulţumit că China nu este implicată în telecomunicaţiile voastre. Cred că este în interesul vostru, dar este şi în interesul nostru naţional, pentru că ne este mult mai uşor să lucrăm cu România şi să avem un parteneriat, inclusiv în domeniul intelligence”, a precizat el.

Rob Portman a vorbit şi despre sprijinul american pentru investiţiile în energia nucleară.

„Sunt interesat de politica energetică aici, în România. Cred că sunteţi un model pentru alte ţări, pentru că nu vă bazaţi atât de mult pe exporturi, în special pe cele ruseşti.

Multe state europene au ajuns să depindă de Rusia în ce priveşte energia şi acesta este un instrument politic folosit de preşedintele Putin.

Faptul că aveţi un procent atât de important de hidroenergie şi aproximativ 20% energie nucleară, eoliană şi solară şi, desigur, resursele de petrol şi gaze – toate acestea reprezintă un model bun”, a spus el.

România va suplimenta producția de energie electrică, ajutată de SUA

Conform spuselor senatorului SUA, reactoarele modulare mici de tip SMR sunt o soluţie bună pentru furnizarea de energie, implicând tehnologie de nivel înalt, motiv pentru care oferă mai multă siguranţă decât vechea tehnologie.

„Sunt eficiente din punct de vedere al costului şi fără emisii. Aşa că respectă o mulţime de criterii. (…) Speranţa mea este că SUA vor ajuta cu finanţarea, în contextul deciziei României de a implementa reactoare de tip SMR, în special privind ceea ce pot face Exim Bank şi o altă agenţie, numită TFC, pentru a oferi ajutor cu finanţarea.

Acesta este un mesaj pe care îl voi duce cu mine, deoarece cred că România ne-a făcut să ascultăm cu atenţie şi să luăm în considerare solicitarea lor pentru finanţarea acestor reactoare modulare”, a spus el.

Senatorul republican a mai declarat că toată regiunea are motive să sprijine Ucraina, deoarece, dacă ruşii vor câştiga în acest conflict, există riscul să treacă mai departe în Transnistria şi Moldova sau chiar România.

„Dacă ruşii vor câştiga în Ucraina, în opinia mea, există riscul să treacă în Transnistria, Moldova şi voi sunteţi următorii. Cred că e important să continuaţi să faceţi ceea ce faceţi, adică să vă opuneţi agresiunii rusești împotriva unei ţări suverane, independente, care, la fel ca România, este o democraţie, care a ales să privească spre vest”, a spus el.

Despre unitatea NATO

Acesta a vorbit și despre importanţa unităţii în cadrul NATO, exprimându-şi convingerea că, dacă alianţa va rămâne unită, în timp, ruşii se vor aşeza la masa negocierilor.

„Mi-aş dori să văd o negociere în care Rusia acceptă să părăsească Ucraina. Este o ţară independentă, suverană şi toate ţările din regiune, inclusiv Elveţia sau Suedia, i-au luat partea, deoarece este atât de clar care e situaţia din punct de vedere moral.

Da, Rusia ar trebui să negocieze şi să fie de acord să părăsească Ucraina şi să îi permită să fie o ţară independentă. Nu cred că acest lucru are şanse să se întâmple dacă nu există din partea Rusiei sentimentul că nu va avea succes. Nu ştiu care sunt scopurile lor. Spun un lucru, iar apoi fac altfel.

Dar indiferent de ţelurile lor, cred că nu vor pleca fără să fie forţaţi, de aceea e important să susţinem în continuare Ucraina. Ei pur şi simplu se apără, încearcă să evite noi victime civile. Vedeţi cum ruşii au transformat un oraş precum Mariupol în moloz. Au murit civili, femei şi copii. Mi se rupe inima când văd imaginile, când citesc ştirile, când aud de la prietenii ucraineni ce se întâmplă”, a concluzionat senatorul american…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Bărbatul a...
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată,...
De ce alege o româncă din Germania să se întoarcă înapoi în țară: „Am ajuns...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
Este obligatoriu în TOATĂ ROMÂNIA. Trebuie să plătiți la stat. Termenul final e 27 MAI
Mâna Maicii Domnului, o plantă-minune. Suferințele de care te scapă
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Curiosul caz al lui Ben Affleck. Un grădinar și două flori: Ben și duo Jen
×