SFINȚII MIHAIL și GAVRIIL. Superstiții, tradiții și obiceiuri. De ce să NU faci treabă azi

Publicat: 08 11. 2013, 15:08
Actualizat: 21 10. 2014, 21:28

SFINȚII MIHAIL și GAVRIIL.Românii prăznuiesc la 8 noiembrie Sfinții Mihail și Gavriil. În credința ortodoxă, cei doi arhangheli sunt purtători de sabie ca simbol al biruinței și în acelați timp sunt sunt  conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai.

Sfântul Arhanghel Mihail, Apărătorul Credinței, este cel mai invocat în slujbele bisericești pentru a păzi de război, precum și a obține biruința în cazul unei lupte. Semnificația numelui Mihail este „Acela care este ca Dumnezeu”. Sfântul Arhanghel Gavriil (Gabriel) i-a vestit Fecioarei Maria zămislirea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. În ebraică, Gavriil înseamnă „Omul lui Dumnezeu”.

În tradiția populară, se spune că Arhanghelii Mihail și Gavril sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte. Ei sunt asistenți la Judecată de Apoi, ard păcatele lumești și purifică conștiințele oamenilor. Arhanghelul Mihail păzește la căpătâiul omului muribund și-i apără sufletul să nu i-l fure Satana.

Tradiții pentru ciobani

În această zi, ciobanii și proprietarii oilor fac turtă mare din mălai, numită „turta arieților” (berbecilor), pentru a spori fecunditatea mioarelor. Această turtă se aruncă în ziua praznicului în mijlocul oilor și se dă drumul totodată berbecilor între oi. Dacă turta va pica cu fața în sus, la primăvară vor făta toate oile. Dacă va pica cu fața în jos este semn rău de oi sterpe fără rod.

În ziua de 8 noiembrie este interzis cu desăvârșire să lucrezi sau să faci treburi în casa, în curte sau pe câmp. Tradiția populară susține că acela care nu se va supune va avea parte de chin în ziua morții.

În ziua Sfinților Arhanghel Mihail și Gavriil se împarte pentru sufletul morților, se aprind lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți fără lumânare sau în împrejurări năpraznice.