Sindicaliștii Sanitas pichetează Ministerul Sănătății

Publicat: 27 03. 2018, 12:57
Actualizat: 27 03. 2018, 15:13

Aproximativ trei sute de sindicaliști Sanitas pichetează, marți, sediul Ministerului Sănătății, acțiunea făcând parte din calendarul anunțat al protestelor care se va încheia cu un miting în a doua jumătate a lunii aprilie.

În fața Ministerului Sănătății au venit sindicaliști Sanitas din mai multe județe, printre care Suceava, Arad, Argeș, dar și personal TESA.

,,Suntem o echipă de 20 de suceveni și am venit în a doua etapă de pichetare și cerem să se facă dreptate pentru toate categoriile de salariați. Plafonarea salariilor cu 30% este nedreaptă. Optăm pentru o distribuție echitabilă a sporurilor pentru toate categoriile de salariați pentru că toți formăm o echipă de îngrijire. Vrem să oferim protecție tuturor salariaților din asistența socială și asistența sanitară”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Romică Bălan, președintele Federației Sanitas din Suceava.

„Lucrez infirmieră de 11 ani, iar noi, infirmierii, avem cele mai mici salarii. Lucrăm cu bolnavi care nu se mișcă și cu bolnavi psihic și vrem și noi să avem drepturi și salarii mai mari. Ne afectează mult aceste schimbări pentru că acum, cu noua mărire, am un salariu mai mic decât îl aveam înainte. A mai scăzut puțin, iar tichete de masă nu am primit și nici nu primim nici până acum. Mă descurc cu salariul ăsta doar pentru că trăiesc la țară”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Elena Terentie, infirmieră din județul Harghita.

,,Așa ceva ca să nu acorde mărire de salariu nu s-a văzut în întreaga istorie. Doamna ministru știe cât de greu este într-un spital că a fost manager de spital. Eu sunt infirmieră și este foarte greu pentru că lucrăm cu bolnavi care sunt imobilizați la pat. Ne-au mințit timp de doi ani și fac diferența între cadre medicale însă și noi, infirmierii, suntem importanț pentru că fără noi nu intră nici medicul în salon. Trebuie să dea salarii după merite pentru că și noi, infirmierii, lucrăm mult. Pleacă medicii din țară din cauza salariilor mici și vom pleca și noi. Nu cred să mai vină tinerii la salariul ăsta. Dacă nu se vor lua măsuri, vom declara grevă pentru că ne descurcăm foarte greu cu salariul”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ionela Vasiliu, infirmieră din județul Buzău

,,Suntem aici ca să menținem sporurile pentru ianuarie și februarie. Dacă ne taie aceste sporuri, atunci salariul unui lucrător medical ar putea scădea tocmai la jumătate. Vom protesta până vom fj respectați și noi”, a spus, pentru MEDIAFAX, Narcisa Tuca, economist în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Vâlcea.

Sindicaliștii Sanitas cer acordarea creșterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru tot personalul din sănătate și asistență socială.

Totodată, ei solicită renunțarea la plafonarea sporurilor, la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite, adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10, negocierea și încheierea contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate „Sănătate” și „Asistență socială”, dar și recuperarea pierderilor de venituri cauzate de transferul contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.

În calendarul de acțiuni anunțat de Sanitas, este programat și un miting de protest în a doua jumătate a lunii aprilie.