Sindicatul din Penitenciare critică proiectul grațierii: Argumentele sunt eronate, condamnările unor politicieni nu echivalează cu urgență

Sindicatul din Penitenciare critică proiectul grațierii: Argumentele sunt eronate, condamnările unor politicieni nu echivalează cu urgență
Publicat: 25/01/2017, 14:45

„Argumentele prezentate în favoarea grațierii sunt eronate. Condamnările unor politicieni și oameni de afaceri nu echivalează cu urgență. Constatăm cu surprindere că Guvernul alege să ignore pozițiile critice, mai mult decât argumnetate, ale instituțiilor apolitice din cadrul justiției, precum și ale asociațiilor profesionale sau neguvernamentale. Precizăm că din punct de vedere sindical suntem neutri față de această inițiativa a Guvernului. Considerăm însă necesar să reacționăm față de lipsa de transparență, fundamentarea defectuoasă și elaborarea interesată a proiectului de act normativ susamintit”, arată președintele Sindicatului Omnia al angajaților din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sorin Dumitrescu, într-un comunicat de presă care aduce lămuriri față de afirmațiile președintelui PSD Liviu Dragnea.

Sindicatul arată că în ultimii 27 de ani, condițiile din penitenciare au fost criticare constant, „dar până la încarcerarea unor politicieni și oameni de afaceri importanți au fost ignorate de către toate partidele politice și de către toate guvernele, fără excepții”.

Penitenciarele arată că supraaglomerarea este un „fenomen în scădere”, în ultimii 10 ani numărul deținuților scăzând de la 48.000 la 27.000, trend care se va menține și în următorii 4 ani, „dacă planurile existente vor fi finanțate și implementate”.

Sindicatul mai arată că în mod constant s-au îmbunătățit condițiile din închisoare, dar nu în ritmul așteptat, pentru că sistemul a fost subfinanțat: „În niciun an nu s-a acordat mai mult de 65% din necesarul de finanțare. Mai mult, din ambiții personale – ministrul fiind în conflict cu directorul general, în 2016 au fost returnați la bugetul de stat peste 30 de milioane de Euro din bugetul penitenciarelor, echivalentul a 11.000 de locuri de detenție reamenajate sau al unui penitenciar nou”.

De asemenea, sindicatul arată că rata mortalității din penitenciare este de 3,5 la mia de deținuți, în timp ce rata mortalității în România este de 11 la mia de locuitori, situația fiind similară și în cazul sinuciderilor. „40,7% dintre români au WC-ul în curte. 100% dintre deținuți au acces permanent la grupuri sanitare și apă curentă, chiar dacă 19 din cele 44 de penitenciare românești sunt supraaglomerate”, mai arată angajații ANP.

Sindicatul atacă și două controverse care au implicat situația din penitenciare în ultimele zile: moartea omului de afaceri condamnat Dan Adamescu, care a fost pusă de Liviu Dragnea pe seama condițiilor din închisoare, precum și cifra de 80 de milioane de euro vehiculată ca amendă pe care CEDO ar urma să o aplice României ca urmare a unei decizii-pilot privind condițiile din închisori, argument folosit de PSD în sprijinul grațierii, dar care ar fi fals, bazat pe o cifră avansată de fostul ministru al Justiției Raluca Prună.

„Deținutul Adamescu (un exemplu folosit de către dl. Dragnea), bolnav încă dinainte de a fi încarcerat, se află din septembrie 2016 într-o clinică privată, a fost operat la genunchi de către medicul pe care și l-a ales, și a decedat într-o clinică privată”, arată Sindicatul.

„Fostul ministru al justiției, Raluca Prună, a inventat o așa-zisă amendă de 80 de milioane de euro aplicabilă de către CEDO României. Recent a descoperit acest fals și președintele Iohannis. Raluca Prună știm deja că are neplăcutul obicei de a inventa cifre.În realitate, efectele unei hotărâri pilot nu presupun aplicarea unor amenzi. De fapt CEDO încetează să soluționeze cauze de un anume tip (în acest caz referitoare la detenție) până când statul membru nu-și rezolva problemele sistemic, pe baza unor recomandări. Un exemplu în acest sens este hotărârea pilot pe tema restituirilor”, mai arată sindicaliștii din penitenciare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului