Sorin Ovidiu Vîntu, adus la Parchet. Omul de afaceri, prins cu acte false din Republica Moldova

Publicat: 23 01. 2014, 17:33
Actualizat: 06 09. 2019, 14:20

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus joi dimineața, la Parchetul General, după ce s-a descoperit că pe numele său au fost emise acte de identitate moldovenești false. Vineri, Sorin Ovidiu Vîntu are termen final la Înanta Curte de Casație și Justiție în dosarul fugii din țară a lui Nicolae Popa, dosar în care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Parchetul General arată într-un comunicat că Vîntu, ajutat de alte persoane, ar fi folosit documente de identitate falsificate pentru a obține buletin și pașaport de la autoritățile din Republica Moldova, documente care aveau fotografia acestuia și datele unei persoane fictive. Vîntu avea poza sa aplicată pe cele două documente, pe care apărea însă numele unui presupus cetățean molodovean.

„Secția de urmărire penală și criminalistică s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că, pe numele unui cetățean moldovean, autoritățile din Republica Moldova au eliberat un buletin de identitate și un pașaport pe care sunt aplicate fotografii care nu aparțineau acestuia. Imaginea existentă în cadrul fișei personale a cetățeanului moldovean a fost înaintată autorităților române care au constat că, după anumite elemente, aceasta corespunde înfățișării cetățeanului român VÎNTU SORIN OVIDIU. Ca urmare a verificărilor efectuate de către autoritățile române, s-a stabilit în mod cert, prin intermediul unei constatări tehnico-științifice, că fotografia din fișa personală a cetățeanului moldovean îl reprezintă pe Vîntu Sorin Ovidiu”, spun procurorii de la Parchetul General.

La ieșirea de la audieri, Vîntu a declarat că este vorba despre un act de identitate emis în 2003, iar fotografia ar fi una „pe care o găsiți pe toate siteurile”. 

„Nu este vorba despre niciun document falsificat, niciun pașaport falsificat. Este vorba despre un buletin de identitate moldovenesc, pe care s-a aplicat poza mea. Lucrurile sunt clare pentru procurori, dar ei trebuie să verifice lucrurile până la capăt”, a mai spus Vîntu.

La intrarea în sediul Parchetul General, omul de afaceri a declarat: „Este o aberație. Mă cunoaște o țară întreagă. E cineva din România care nu știe cine sunt, cum mă cheamă?”.

Vîntu nu avea interdicția să părăsească țara.

Vineri 24 ianuarie, Curtea Supremă urmează să judece ultimul termen în dosarul în care Vîntu este acuzat de favorizarea lui Nicolea Popa. În acest dosar, în 2013 Vântu a fost condamnat de Curtea de Apel București la doi ani de închisoare cu executare pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Curtea de Apel a menținut sentința dată de Tribunalul București. Pe fond, omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului, de către magistrații Tribunalului București. Sentința de astăzi nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Vîntu a fost găsit vinovat pentru că i-a trimis bani și l-a sprijinit pe Nicolae Popa, fostul șef al Gelsor și SOV Invest, firmele prin care Vîntu a delapidat FNI. Vîntu l-a ajutat pe Popa în timp ce acesta se ascundea în Indonezia, fiind condamnat la 15 ani de închisoare.