SPERANȚĂ NEAȘTEPTATĂ. Descoperirea care ar putea duce la noi tratamente. Bacteriile vechi de 60.000 de ani i-au uimit pe medici!

Publicat: 08 04. 2020, 11:07
Foto: Pixabay.com

Timp de milenii, pădurea antică a fost ferită de orice intervenţie umană, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice, care a publicat recent un articol despre acest subiect.

În 2004, uraganul Ivan a lovit coasta golfului, măturând sedimentele care îngropau de atât de multă vreme arborii, scrie Mediafax. De atunci, locul a fost vizitat de mai multe echipe de cercetători, inclusiv de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Northeastern şi Universitatea din Utah. Aceştia au studiat bucăţi de lemn care, în ciuda vechimii de 60.000 de ani, a fost extrem de bine conservat în absenţa oxigenului care să îl descompună.

„Am reuşit să izolăm bacteriile şi să obţinem câteva cu care nu am mai lucrat până acum”, a declarat pentru CNN Margo Haygood, profesor în domeniul chimiei medicinale la Universitatea din Utah. Viermii din lemnul antic au produs 100 de tulpini de bacterii, dintre care 12 sunt supuse în prezent testelor ADN. Pe baza rezultatelor, va putea fi evaluat potenţialul acestora de a permite dezvoltarea unor noi tratamente medicale. Având experienţe anterioare pozitive cu astfel de bacterii, cercetătorii sunt optimişti cu privire la noile tulpini.

Pe lângă utilizarea bacteriilor în domeniul farmaceutic şi medical, oamenii de ştiinţă vor studia noile probe pentru a testa eventuala lor aplicabilitate şi în alte industrii, precum cele textile, alimentare, furajere, dar şi pentru obţinerea de noi combustibili.