STRATEGIE. România trebuie să repornească economia. Prof. Rafila, deadline Guvernului!

Publicat: 20 04. 2020, 10:53
Actualizat: 20 04. 2020, 10:55
STRATEGIE. România trebuie să repornească economia. Prof. Rafila, deadline Guvernului! / Sursa foto: Mediafax

Profesorul Alexandru Rafila crede că, deși epidemia de coronavirus din România încă nu și-a atins vârful, autoritățile trebuie să se gândească la o strategie de repornire a motoarelor economiei. Treptat, țara își va reintra în normal, dar pentru asta este nevoie de un plan bine pus la punct.

În Săptămâna Luminată este așteptat recordul de noi cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, afirmă Alexandru Rafila.

Chiar și așa, însă, a sosit momentul pentru ca autoritățile să pregătească o strategie coerentă de reluare a activității, crede renumitul profesor.

„Există mai multe criterii care trebuie luate în considerare pentru această decizie. Există un set de criterii epidemiologice care se referă la scăderea susținută a numărului de cazuri noi, care trebuie să se petreacă într-o perioadă de minim 7-10 zile și bineînțeles că există și criterii de natură economică, care trebuie să fie considerate importante pentru că, până la urmă, economia e cea care susține sistemul de sănătate”, declară Rafila, citat de Digi 24.

„Ar fi bine să facem o strategie”

În primul rând, „se poate lua o decizie care nu trebuie să fie neapărat extinsă la nivel național, dar măcar la nivel local pentru județele care întrunesc criterii de admisibilitate, să se poată ridica o parte măsuri”. Cu alte cuvinte, a sosit timpul ca Guvernul Orban să pregătească repornirea economiei naționale!

De altfel, Alexandru Rafila susține că strategia „depinde de guvern, cum gândește să facă acest lucru, dar ar fi bine ca din timp să facem o strategie, mai ales că există un document de poziție al Comisiei Europene în acest sens. Măsurile trebuie armonizate cu cele din alte state. Noi trebuie să avem o strategie discutată, evaluată, cunoscută de toată lumea. Unele dintre problemele cu care încă ne confruntăm este lipsa de uniformitate a deciziilor de la nivel central sau local, ori lucrul ăsta trebuie articulat să avem un rezultat optim”.