Studiu. Aspirina ar putea ajuta la tratarea unei forme agresive de cancer de sân

Publicat: 18 08. 2021, 12:59

Aspirina ar putea ajuta la tratarea unei forme agresive de cancer de sân. Cercetătorii spun că acest medicament, care este ieftin și disponibil pe scară largă, ar putea funcționa pentru pacienții cu cancer mamar atunci când este combinat cu imunoterapie.

Studiul, finanțat de programul Breast Cancer Now Catalyst, care își propune să accelereze progresul în cercetare prin inovație și colaborare, este primul studiu clinic care testează dacă aspirina poate face tumorile mai sensibile la imunoterapie la pacienții care suferă de cancer de sân, potrivit The Guardian.

Cercetarea, condusă de dr. Anne Armstrong, va testa efectul aspirinei (în combinație cu un alt medicament: avelumab) înainte ca pacienții să fie supuși unei intervenţii chirurgicale şi înainte de începerea tratamentului de chimioterapie.

În cazul în care vor exista rezultate pozitive, acest lucru va duce către efectuarea unor studii suplimetare cu aspirină și avelumab.

În Marea Britanie există aproximativ 8.000 de femei diagnosticate anual cu cancer de sân triplu-negativ. Este un tip de cancer mamar mai rar şi mai agresiv care afectează în mare parte femeile tinere şi pe cele de culoare. Aceste tumori nu au receptori identici cu alte tipuri de cancer de sân, astfel că unele tratamente nu vor funcţiona.

”Aspirina ajută la prevenirea unor tipuri de cancer și reduce riscul de răspândire al acestuia în organism”

„Cercetările noastre anterioare au sugerat că aspirina ajută la prevenirea unor tipuri de cancer și reduce riscul de răspândire al acestuia în organism

„Nu toate tipurile de cancer de sân răspund bine la imunoterapie. Testarea utilizării unui medicament precum aspirina este interesantă, deoarece medicamentul este disponibil în toate farmaciile şi are un preţ accesibil”, a afirmat Dr. Anne Armstrong, coordonatorul studiului.

„Sperăm ca studiul nostru să arate că, atunci când este combinată cu imunoterapie, aspirina poate spori efectele sale şi poate oferi în cele din urmă un nou mod sigur de a trata cancerul de sân”,  a explicat Armstrong.