STUDIU. Nouă din zece copiii români au cont pe Facebook

Publicat: 05 02. 2013, 21:52
Actualizat: 22 10. 2014, 09:28

Copiii încep să folosească Internetul de la 9 ani, arată un studiu cu privire la utilizarea Internetului de către copii, lansat marți de Salvați Copiii.

86% dintre copii accesează Internetul zilnic sau aproape zilnic. În cazul unei zile de școală obișnuite timpul mediu petrecut pe Internet variază între două și trei ore, crescând la peste 4 ore în cazul unei zile libere.

Elevii au început să folosească mult mai mult telefoanele și tabletele pentru a naviga pe net. Astfel, în 2012 numărul  elevilor care foloseau dispozitivele mobile era de 17%, comparativ cu 5% în 2010.

Aproximativ 90% dintre copii afirmă că folosesc cel puțin o rețea socială, majoritatea dintre aceștia -87%- fiind utilizatori Facebook. Pe rețelele de socializare copiii pun poze, numele școlii la care învață și vârsta corectă. 21% dintre elevii au conturi publice, 51% privat, 21% parțial privat.

Aproximativ 52% dintre copii afirmă că au fost deranjați  sau jigniți în ultimul an, în timp ce 31%  afirmă că acest lucru s-a întâmplat în spațiul virtual. Comparativ cu rezultatele obținute în urmă cu trei ani, cyberbullying-ul a crescut cu aproximativ 10 procente.

 43% dintre copii afirmă ca au văzut imagini cu caracter sexual în ultimul an. 70% au spus că au văzut aceste imagini pe Internet, prin imagini care apar accidental pe un site. Studiul EU Kids Online de acum trei ani arăta că 19% dintre copiii români au văzut imagini sexuale pe Internet, în timp ce 29% au văzut imagini sexuale atât online, cât și offline.

Părinții chestionați au declarat că îi lasă pe copiii lor să folosească internetul, mai ales la mesajele instant. 79% dintre părinți afirmă că copiii lor au voie oricând să folosească mesagerie instant (messenger). 70% dintre părinți spun că îi lasă pe copii să descarce muzică sau filme de pe Internet, 76% că li se permite oricând să se uite la clipuri video pe Internet.

Cercetarea a fost realizată în perioada iulie – septembrie a anului 2012 pe un eșantion de 600 de copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani plus unul dintre părinții lor.

PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPTĂM AICI: FACEBOOK GÂNDUL EDUCAȚIE