Studiu: Străinii controlează până la 40% din terenul arabil al României

Publicat: 11 11. 2015, 13:47

Transnational Institute, institutul care a realizat studiul, atrage atenția asupra fenomenului de „acaparare” a terenurilor agricole din Europa de Est de către cetățeni străini, acesta reprezentând un pericol serios pentru comunitățile rurale. În toată lumea, țăranii, comunitățile de pescari și popoarele indigene pierd controlul asupra unor suprafețe mari de apă sau pământ.

În România, terenurile sunt cumpărate în diverse scopuri, inclusiv pentru agricultură industrială, minerit, energie, turism sau speculație, se menționează în raportul realizat de Transnational Institute. „Concentrarea fenomenului de acaparare a terenurilor agricole din Europa de Est este în mod particular alarmantă având în vedere faptul că în tratatele de aderare la UE noile membre state din Europa de Est au obținut perioade de tranziție pentru liberalizarea pieței de fond funciar (…) Informațiile sugerează că România, Bulgaria, Ungaria și Polonia sunt în mod particular puncte fierbinți ale acestei probleme”, se arată în raport, citat de Economica.net. În România, potrivit negocierilor pentru aderarea la UE, liberalizarea pieței funciare a avut loc începând cu 1 ianuarie 2014, moment din care cetățenii străini au putut cumpăra teren în țara noastră și pe persoană fizică.

Judith Bouniol, într-un raport despre acest fenomen la nivelul României, scrie că, în țara noastră, oamenii nu sunt obligați să își cedeze terenul. Populația rurală, cei bătrâni și vulnerabili, se bucură de apariția unor investiții mari și sunt de acord să renunțe la pământul pe care îl dețin. Corporațiile ajung la un acord în termeni legali, prin închiriere sau cumpărare, însă, scrie aceasta, aparenta legalitate este ca o mănușă de catifea care ascunde agresivitatea pumnului de fier care conduce fenomenul.

Potrivit studiului (în care se menționează că România nu are date oficiale despre acest fenomen, autorii folosind date obținute din diverse alte surse), în jur de 20%-30% din terenul arabil al țării aparține cetățenilor străini din UE, în timp ce alte 10% aparțin unor persoane rezidente în alte state decât cele UE. Altfel spus, din estimările Transnational Institute, aproximativ 5,3 milioane de hectare (40% din aproximativ 13,3 milioane de hectare) sunt exploatate de străini. Numai în Timiș, spun analiștii Transnational Institute, se estimează că în jur de 150.000 de hectare de teren arabil, adică o treime din total, sunt exploatate de companii italiene.