Studiul OMS, făcut „praf” de Asociația Română a Cărnii: Fără discernământ și fără rigoare științifică

Studiul OMS, făcut praf de Asociația Română a Cărnii: Fără discernământ și fără rigoare științifică
Publicat: 27/10/2015, 19:15

„Ne manifestăm indignarea față de ușurința cu care aceste studii sunt aruncate pe piață, fără niciun discernământ și fără nicio rigoare științifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informații alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piață alimentară care și așa este afectată de concurență neloială pe care o fac evazioniștii fiscali”, a declarat președintele ARC, Radu Timiș, într-un comunicat.

ARC este de acord că este nociv pentru sănătate consumul de preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizați, nerespectând normele de siguranță alimentară, depozitate impropriu.

„Acesta este adevăratul pericol pentru sănătatea românilor, și Asociația Română a Cărnii s-a implicat activ pentru a scoate din piață asemenea produse, inclusiv prin susținerea reducerii TVA la carne și preparate din care, aplicată de la 1 iunie 2015. Acest gen de studii care generalizează existența unui risc într-un mod lipsit de fundament real nu face decât să anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii români dar și populația l-au așteptat atâția ani”, afirmă Timiș.

ARC notează că orice exces alimentar poate aduce riscuri la adresa sănătății, dar generalizările de acest gen nu sunt de dorit, mai ales în cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent iar panică se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat.

„Este suficient să amintim că începând cu anii `70, era aproape imposibil să te opui unei generalizări că bolile cardiovasculare sunt legate direct și fără nicio nuanță de consumul de grăsimi saturate din produsele de origine animală. Așa cum credem că știți, o această generalizare a fost infirmată parțial în urmă studiilor date publicității în ultimii ani, opinia majorității comunității științifice fiind mult mai nuanțată în prezent”, se arată în comunicat.

Informațiile alarmiste precum cele din raportul OMS reprezintă riscuri pentru securitatea alimentară a românilor și ar putea pune în pericol industria alimentară a României, care asigură locu zeci de mii de locuri de muncă, și care, împreună cu agricultură și zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul României.

Totodată, Centrul de Legătură pentru Industria de Procesare a Cărnii din UE a notat, marți, într-un comunicat de presă, că industria de procesare a cărnii consideră inoportun să se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer.

„Este un subiect foarte complex care poate să depindă de combinația mai multor factori precum vârstă, moștenirea genetică, dietă, mediul înconjurător și stilul de viață. Niciun grup specific de alimente care definește riscurile asociate cu sănătatea nu poate fi luat în considerație singular, ci dieta că întreg, împreună cu alți factori. Experții în sănătate, asociațiile de medici și oficialitățile recomandă consumul fiecărui grup de alimente pentru a avea o dietă sănătoasă, echilibrată și variată. Această include consumul moderat de produse din carne”, se arată în comunicat.

OMS a publicat, marți, un comunicat potrivit căruia carnea roșie și carnea procesată au potențialul de a cauza cancer în organismul uman. Raportul a fost întâmpinat cu nemulțumire de reprezentanții industriei cărnii, care au spus că studiul aflat la baza raportului este „inadecvat”.

Studiul respectiv, realizat de un grup de cercetători de la International Agency for Research on Cancer (IARC) și publicat luni în Lancet Oncology, a inclus preparatele din carne procesată – precum salam și șuncă – în categoria produselor cancerigene pentru om. Aceasta este categoria cu cel mai mare risc de cancer și include produse extrem de toxice, precum fumul de tutun și gazele de eșapament, informează site-ul publicației The Wall Street Journal.

Carnea roșie din fripturi și frigărui este considerată „probabil cauzatoare de cancer” – o categorie cu risc de cancer ce include un erbicid folosit pe scară largă (glifosat).

IARC, considerat o autoritate în evaluarea dovezilor referitoare la cauzele cancerului, citează o serie de studii care au ajuns la concluzia că există dovezi puternice care sprijină o asociere între consumul excesiv de carne roșie și declanșarea cancerului colorectal, care ocupă locul al treilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer pe plan mondial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic