Suporterii din Timișoara, moment emoționant în amintirea martirilor Revoluției din Decembrie 1989. FOTO și VIDEO

Publicat: 17 12. 2016, 21:25
Actualizat: 18 12. 2016, 11:20

„Marșul Eroilor” este organizat de suporterii echipei de fotbal ASU Poli în data de 17 decembrie, iar în acest an a ajuns la ediția cu numărul 11. Punctul de întâlnire al participanților a fost Piața Maria din Timișoara, locul de unde a pornit scânteia Revoluției din Decembrie 1989. De aici, „înarmați” cu steaguri, coroane și afișe cu mesaje precum „Eroii nu mor niciodată” sau „Mai bine golan, decât activist, mai bine mort, decât comunist”, suporterii au pornit pe jos spre Cimitirul Eroilor. Pe drum, manifestanții au făcut câteva opriri în locuri definitorii pentru evenimentele din Decembrie 1989, precum Catedrala Mitropolitană, Opera Română sau Memorialul Revoluției.

Suporterii au strigat pe toată durata marșului „Azi în Timișoara, mâine în toată țara”, „Cinste lor, cinste lor, eroilor”, „Păcat, păcat de sângele vărsat”, „O dorință sinceră, România liberă” și „Jos comuniștii”. De asemenea, ajunși pe strada Alba Iulia, manifestanții au aprins torțe și fumigene, în memoria martirilor Revoluției din Decembrie 1989.

„E datoria noastră față de cei căzuți la Revoluție să fim prezenți în stradă în fiecare an, indiferent de vreme. Participă la marș în jur de 200 – 300 de persoane. Mi se pare normal ca în fiecare an să le aducem un omagiu celor care au murit la Revoluție. Încercăm să vizităm obiectivele importante ale Revoluției și cred că Memorialul Revoluției este cel mai important, pentru că e esențial să ținem vie amintirea a ceea ce s-a întâmplat atunci”, a declarat Sebastian Novovic, președintele Asociației Suporterilor Timișoreni Druckeria, inițiatoarea marșului.

Tot sâmbătă seara, pe treptele catedralei au fost aprinse zeci de candele în memoria martirilor Revoluției din Decembrie 1989 și a fost păstrat un moment de reculegere. Pe 17 decembrie, la Timișoara este zi de doliu în memoria primilor 66 de eroi care au murit în timpul Revoluției din Decembrie 1989. În această zi, toate instituțiile și autoritățile publice din Timișoara au arborat drapelul României în bernă.

La Timișoara au murit, în timpul evenimentelor din Decembrie 1989, aproximativ o sută de persoane. Potrivit reprezentanților Asociației „Memorialul Revoluției”, au fost 73 de morți și 296 de răniți în perioada 16 – 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie, 20 de morți și 77 răniți.