SURPRIZĂ. De ce este acuzat acest preot ortodox de la Biserica cu Lună din Oradea: a fost reținut luni seara

Publicat: 12 05. 2014, 21:24
Actualizat: 04 09. 2019, 19:34

Polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor au emis, luni seară, ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele a patru orădeni implicați într-o fraudă fiscală de 1,8 milioane de euro, între aceștia aflându-se și preotul ortodox Ovidiu Pop, considerat coordonatorul grupării evazioniste, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În cursul zilei de marți, cele patru persoane vor fi duse la Parchetul Tribunalului Bihor, urmând ca procurorii să le prezinte apoi instanței cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Reținerile s-au făcut în urma unei acțiuni a polițiștilor Serviciului de Investigare a Fraudelor care, luni, au descins la sediile mai multor firme orădene, dar și la locuințele a nouă persoane, pentru percheziții.

Potrivit unui comunicat făcut public, luni, de purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor, acțiunea s-a desfășurat într-o anchetă a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor realizată cu suportul tehnic al ofițerilor SRI și în colaborare cu specialiștii Direcției Regionale Antifraudă Oradea legată de o grupare bănuită că a prejudiciat bugetul de stat cu peste 1,8 milioane euro, prin evaziune fiscală în domeniul achizițiilor intracomunitare de carne.

În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au ridicat în vederea cercetărilor diverse documente contabile ale firmelor implicate, agende cu înscrisuri, trei sisteme de calcul, două laptopuri, o tabletă, 10 memory stick-uri, 14 carduri bancare, precum și 7.000 de lei.

În final, nouă persoane au fost conduse la sediul Poliției Județene Bihor pentru audieri.

Surse din cadrul anchetei au declarat corespondentului MEDIAFAX că întreaga afacere era coordonată de preotul ortodox Ovidiu Pop de la Biserica cu Lună, ridicat și el, luni, de polițiști, prin intermediul a trei reprezentanți de la firma Carmangeria Varadia SRL, care deținea mai multe magazine de desfacere a produselor din carne în Oradea, cea mai mare pe Calea Aradului.

Dacă inițial preotul a fost asociat în societate, ulterior a cesionat părțile sociale, rămânând doar coordonatorul din umbră al afacerii.

Potrivit surselor citate, în perioada 2012-2014, Carmangeria Varadia s-ar fi folosit de firme fantomă pentru a importa produse de carne din Ungaria. Produsele ajungeau direct la Varadia, însă în acte erau preluate întâi de firmele fantomă, care rămâneau astfel cu datoriile la plata taxei pe valoare adăugată colectate.

În acest fel, Carmangeria Varadia câștiga de două ori, pe lângă faptul că scăpa de plata TVA, firma putea vinde produsele de carne la preț mult sub cel al societăților concurente, magazinele Varadia fiind cunoscute în Oradea pentru prețurile mici practicate.