Țara în care a fost deschisă prima bancă mondială de spermă seropozitivă

Publicat: 27 11. 2019, 12:49

Proiectul Sperm Positive a început cu trei donatori din întreaga Noua Zeelandă care trăiesc cu HIV, dar au o încărcătură virală nedetectabilă, ceea ce înseamnă că, în sângele acestor persoane, virusul este prezent într-o cantitate atât de mică încât nu poate fi detectat prin metode standard.

Deși acest lucru nu înseamnă că persoanele respective sunt vindecate în totalitate, tratamentul funcționează bine, iar virusul nu poate fi transmis nici prin sex neprotejat, nici prin naștere.

Donatorul Damien Rule-Neal a fost diagnosticat cu HIV în 1999, dar a fost confirmat ca având un nivel nedetectabil după începerea tratamentului, în urmă cu aproximativ 18 ani.

El a spus că publicul din Noua Zeelandă este slab informat în legătură cu ceea ce înseamnă statut nedetectabil și că s-a simțit discriminat atât în viața sa profesională, cât și în cea personală.

„Am mulți prieteni care trăiesc cu HIV și care au continuat să aibă copii”, a spus acesta.

Dr. Mark Thomas, specialist în boli infecțioase și profesor la Universitatea Auckland, a lucrat cu persoane diagnosticate cu HIV mai bine de 30 de ani și a declarat că schimbarea în bine a percepției opiniei publice despre purtătorii HIV s-a produs treptat, iar oamenii au devenit mai bine informați.