Tăriceanu: ”Câți credeți că nu am avut telefoanele puse sub ascultare? ”

Publicat: 10 03. 2016, 15:44
Actualizat: 10 03. 2016, 15:53

Călin Popescu Tăriceanu a fost întrebat joi, în timpul unei conferințe de presă, dacă este convins că a avut interceptate convorbirile telefonice.

Răspunsul lui a venit sub forma unei întrebări: ”Câți credeți că nu am avut telefoanele puse sub ascultare?”.

”Din moment ce CCR hotărăște acest lucru, eu cred și văd un val de plângători pe umerii serviciilor care nu-și vor mai putea să-și desfășoare această activitate nestingherit și cifrele uriașe de mandate de ascultare… ne facem o idee asupra faptului că această activitate nu s-a rezumat numai la dosarele de securitate națională sau anchetele și demersurile firești pe acest subiect, ci au fost cu mult mai extinse. De altfel, se și vede din scurgerile care s-au petrecut permanent în presă, din dosarele aflate în cercetare”, a afirmat Tăriceanu.

Liderul ALDE a adăugat faptul că oamenii politici au intrat ”în câmpul tactic” al serviciilor.

La rândul său, celălalt copreședinte ALDE, Daniel Constantin, a spus că nu are o certitudine că i-au fost ascultate convorbirile telefonice.

”Având în vedere funcțiile pe care le-am deținut, este posibil. Din câte știu, însă, după fiecare mandat de interceptare, persoana care a fost interceptată trebuie să fie anunțată…”, a spus Constantin.

”Și având în vedere că acest lucru nu s-a întâmplat în România, concluzia este că … este numai o … poveste… asta cu interceptările telefonice, deci este numai o invenție a noastră, pentru că ele nu s-au întâmplat”, a completat ironic Tăriceanu.

Președintele Senatului a criticat și poziția SRI cu privire la decizia CCR.

”Greșit. CCR nu a interzis ascultarea telefoanelor pe mandate de securitate națională. Greșit fundamental. Ăsta este reflexul unei instituții nedemocratice, care în ultima perioadă a căpătat o influență politică din ce în ce mai mare. Ajung să ne facă serviciile de informații agenda în multe locuri, în Parlament, în spațiul public, prin cei care acționează în serviciu comandat. Lucrurile devin prea transparente”, a mai spus Tăriceanu.

Într-un comunicat transmis, joi, directorul general al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, susține că evaluarea făcută de SRI asupra impactului deciziei CCR privind interceptările este că aceasta afectează în mod cert securitatea națională, ”având în vedere corelarea dintre prevenirea amenințărilor la securitatea națională și contracararea fenomenelor infracționale asociate”. ”Astfel, în procesul penal, nu vor mai putea face obiectul instrumentarii cu mijloacele tehnice complexe dezvoltate de SRI infracțiuni precum cele de spionaj-trădare, terorism, criminalitate organizată transfrontalieră, contraproliferare, criminalitate informatică și, nu în ultimul rând, fapte de mare corupție, ce reprezintă amenințări grave la adresa securității naționale. În acest sens, considerăm că vor fi afectate dosarele aflate în diferite faze ale justiției, în mod special cele privind infracțiuni la adresa securității naționale și în care s-a cooperat cu SRI, iar instituția noastră a depus eforturi umane și materiale considerabile”, consideră SRI.