Tăriceanu, neinteresat de reacția SUA privind Legile justiției din România: Prefer să discut cu cei care au și competență

Publicat: 07 12. 2017, 18:54

Tăriceanu a fost întrebat, joi, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Arad, cum comentează criticile aduse de Departamentul de Stat al SUA cu privire la modificările Legilor justiției, declarând că „este o lipsă de informare”.

„Sunt foarte mulți care se pricep la fotbal, la politică, la justiție și emit păreri. Eu prefer să discut cu cei care realmente sunt informați și au și competență. Adică mai degrabă aș discuta subiectele acestea cu membri ai Comisiei de la Veneția, de exemplu, decât cu funcționari din ministere care pe baza unor informări superficiale, sumare și de foarte multe ori incomplete, ajung să ia poziții și decizii. Cred că este o lipsă de informare care a făcut să existe astfel de luări de poziție publică”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Totodată, președintele ALDE a spus că în România nu se iau decizii în funcție de „aprecierile pozitive sau negative ale unora sau altora”.

„În România nu stăm să ascultăm și să ne conducem după aprecierile pozitive sau negative ale unora sau altora. Cred că este, în primul rând, responsabilitatea noastră. Nu într-un spirit excesiv naționalist discut, că nu sunt genul acesta. Cred că până la urmă România are prin Constituție definită formula statului. Statul român este un stat suveran. Prin urmare, ne revine nouă acest rol, societății românești și instituțiilor legitime și reprezentative, iar instituția reprezentativă și legitimă la nivel legislativ este Parlamentul. Sigur că Parlamentul ține cont de opiniile din societate și procesul prin care elaborăm acest pachet de legi cred că este atât de deschis și de transparent încât cred că dăm un examen foarte bun și o probă foarte bună de capacitate de a cuprinde toate aceste elemente”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Statele Unite au anunțat că își exprimă îngrijorarea în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acțiunile de combatere a corupției și independența justiției din România.

„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituții judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției”, se arăta în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.