Taxele și impozitele locale vor fi majorate cu 16,05 la sută, la Timișoara

Publicat: 25 01. 2013, 17:58
Actualizat: 03 10. 2014, 21:21
Taxele și impozitele locale vor crește 16,05 la sută, la Timișoara, a anunțat primarul Nicolae Robu, explicând că majorarea se impune în urma deciziei Guvernului potrivit căreia se ia în considerare situația financiară la 31 decembrie 2012, când existau arierate, plătite însă în ianuarie.

Taxele și impozitele locale vor crește 16,05 la sută, la Timișoara, a anunțat primarul Nicolae Robu, explicând că majorarea se impune în urma deciziei Guvernului potrivit căreia se ia în considerare situația financiară la 31 decembrie 2012, când existau arierate, plătite însă în ianuarie.

Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că taxele și impozitele locale vor fi majorate cu rata inflației și că o hotărâre în acest sens va fi votată săptămâna viitoare în plenul Consiliului Local , transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Eu, ca liberal, voi milita întotdeauna pentru o fiscalitate redusă, pentru valori cât mai mici ale taxelor și impozitelor, în general. Când am avut libertatea de a decide, în plan local, am adus timișorenilor vestea bună că în Timișoara taxele și impozitele locale vor rămâne la nivelul celor din 2012. Acum, însă, mă văd nevoit să aduc vestea proastă că taxele și impozitele locale vor fi majorate cu rata inflației pe ultimii trei ani, mai exact cu 16,05 la sută. Unde-i lege nu-i tocmeală, eu sunt obligat să respect legea, ca orice cetățean al acestei țări, cu sau fără funcții, și prin urmare am prevăzut, pe ordinea de zi a Consiliului Local Timișoara din 29 ianuarie, un proiect de hotărâre de punere în aplicare a prevederilor Ordonanței Guvernului de marți”, a declarat Nicolae Robu.

Potrivit primarului, noua valoare a taxelor și impozitelor va intra în vigoare din 1 februarie, iar cei care și-au achitat deja impozitele vor fi nevoiți să se întoarcă la ghișee pentru a plăti diferența.

„Noile taxe vor intra în vigoare de la 1 februarie. Se vor face calcule cu diferențele pentru cei care au plătit și, din nefericire, cetățenii cei mai conștiincioși vor trebui să mai vină o dată. Nu am verificat dacă astăzi (vineri – n.r.) se încasează, oamenii au fost informați că situația e așa cum am prezentat-o. Dacă în aceste condiții vor să plătească, pot plăti”, a explicat edilul.

Nicolae Robu a spus că, deși inițial anunțase că nu se vor majora taxele și impozitele la Timișoara, acum se vede nevoit să le majoreze în urma ordonanței Guvernului care are prevederi clare în acest sens.

„Noi nu avem datorii pe 2012, dar ordonanța analizează situația financiară la 31 decembrie 2012. La acea dată, municipalitatea avea arierate în valoare de 10,5 milioane de lei. Mici, în comparație cu arieratele din timpul anului. Am reușit să stingem aceste arierate. În primele zile din 2013 am achitat datoria de 10,5 milioane de lei, încât la momentul ordonanței nu aveam nicio datorie, însă ordonanța are în vedere situația de la 31 decembrie, și nu la data emiterii acestei Ordonanțe de Guvern. În ultima parte a lunii decembrie sunt activități specifice ale închiderii de an. Am primit cotele defalcate la începutul lui ianuarie și am achitat toate plățile. Am tras linie atunci pentru anul 2012, am încheiat anul cu un plus de 444.000 de lei”, a explicat Nicolae Robu.

Marți, Guvernul a decis că primăriile care mențin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii și nu își afectează astfel veniturile proprii, în caz contrar fiind obligate de Guvern să indexeze taxele și impozitele prin noi hotărâri.

Tot marți, primarul din Timișoara, Nicolae Robu, declara că în municipiu nu vor fi majorate taxele și impozitele și că Timișoara a încheiat anul 2012 cu un excedent bugetar.

„Am înțeles că este o discuție ca Guvernul să oblige primăriile cu datorii să majoreze taxele și impozitele. Am verificat și nu există o asemenea hotărâre în Monitorul Oficial, am înțeles că e la nivel de discuție. Nu este cazul să ne îngrijorăm. Primăria Timișoara nu are datorii, ca instituție. Nu am avut deficit bugetar, am încheiat anul cu un excedent de 444.000 de lei. Dacă se vor lua în considerare și regiile din subordinea Primăriei, atunci deja e o altă discuție deoarece acolo sunt datorii”, declara Nicolae Robu.