Testul care ar putea depista Covid-19 în 60 de secunde! Nu ar mai fi necesar nici bețișorul pentru recoltare

Publicat: 28 10. 2020, 10:05
Testul care ar putea depista Covid-19 în 60 de secunde! Nu ar mai fi necesar nici bețișorul pentru recoltare / Foto caracter ilustrativ: Pexels.com

Cercetătorii britanici susțin că lucrează la un test prin care Covid-19 ar putea fi depistat într-un minut.

Testul lor folosește „amprentele respirației”, pentru a distinge rapid Covid-19 de alte boli respiratorii, precum astmul și influenza, scrie dailymail.co.uk.

Medicii identifică diferiți compuși chimici sau „markeri biologici”, care devin abundenți în respirația celor cu Covid-19, dar nu sunt întâlnite în cazul celor cu alte boli pulmonare.

Testul este dezvoltat în proiectul TOXI-Triage, fiind aproape non-invaziv, comparativ cu cele două teste existente pentru detectarea Covid-19 – antigen și PCR – care implică probe de lichid din organism.

Cercetătorii au precizat că metoda lor ar putea îmbunătăți experiența testului coronavirus și „ar juca un rol major în repornirea economiei”.

Echipa implicată în proiect va folosi tehnologia deja existentă pentru a pune la cale testele de respirație pentru Covid-19, fără a mai fi nevoie de bețișoare pentru recoltare, atât de incomode pentru cei mai mulți dintre oameni.

Acuratețe de peste 80% pentru testul care nu presupune disconfort

Pentru probe, medicii au recrutat 98 de pacienți din două orașe – Edingburgh și Dortmund, Germania – din care 31 erau infectați cu coronavirus.

Ceilalți pacienți aveau fie astm, boala pulmonară obstructivă cronică, pneumonie sau boli de inimă.

Din probele respiratorii, echipa a identificat creșteri semnificative de compuși în respirația pacienților cu Covid-19 – aldehide, inclusiv etanal și octanal, precum și cetone (acetonă și butanonă).

Concentrațiile de metanol au fost mai mici în respirația pacienților cu Covid.

Acești markeri au diferențiat pacienții cu Covid de restul. Acuratețea testului a fost de 81,5%.

Ipoteză șocantă: Covid-19 a luat locul virusului gripal. Ce relevă ultimele date ale OMS

Potrivit datelor colectate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății), numărul cazurilor de gripă a scăzut. La nivel global, se estimează că rata infecțiilor gripale a scăzut cu 98% față de perioada similară a lui 2019.

O explicaţie ar putea fi izolarea şi măsurile de protecţie, precum purtarea măştii şi distanţarea socială, scrie Mediafax. Şi o altă explicaţie interesantă ar fi interferenţa virală.