TIMIȘOARA. Virgil Musta, medicul care a vindecat pacienții confirmați cu coronavirus

Publicat: 13 03. 2020, 10:49
Actualizat: 06 04. 2021, 14:51

Virgil Musta, medic primar de boli infectioase la Spitalul Victor Babes din Timisoara, este doctorul care face parte din echipa care a vindecat cei cinci pacienti care au avut coronavirus la Timisoara.

S-au vindecat de coronavirus o pacientă de 38 de ani, un bărbat de 47 de ani, o fată și un băiat de 16 ani și o adolescentă de 15 ani, potrivit aradon.ro.

Cum au reușit doctorii să învingă COVID-19?

„În momentul când se internează, noi, echipa de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, instituim terapie cu medicamente retrovirale, care se pare că au fost eficiente, deoarece la 2-3 zile de la terapie pacienții au devenit „negativi”. Sunt mai multe scheme în studiu. Sunt două medicamente (substanțe) antiretrovirale care se folosesc”, a spus doctorul Virgil Musta, șef secție la Clinica II de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.
Doctorul Musta spune că a contat mult și faptul că pacienții internați la Timișoara sunt tineri și fără patologii asociate, nu au fost oameni în vârstă cu coronavirus, până acum. „Vedem de acum încolo”…

Cea mai eficientă metodă în lupta cu coronavirusul? Doctorul Virgil Musta spune că este prevenția!

„Cea mai eficientă metodă este prevenția. Chiar dacă avem terapia aceasta, nu avem încă experiență în caz de coronavirus la persoanele cu risc, persoanele în vârstă, cu comorbidități. Ca acestea să nu ajungă să facă boala trebuie să respectăm cu strictețe toate recomandările primite. Să evităm aglomerațiile, să nu stăm la o distanță mai mică de doi metri de alte persoane, să ne spălăm foarte bine pe mâini, să ne autoizolăm dacă avem rude care au venit acum din Italia ori alte țări unde sunt anumite zone în carantină. Trebuie să fim corecți cu noi și cu ceilalți. Să anunțăm instituțiile abilitate dacă avem cunoștință de persoane care ar trebui să fie în autoizolare și nu respectă acest lucru, să avem simți civic. În cazul în care am luat contact cu persoane din Italia să încercăm să ne autoizolăm, să ne considerăm potențial infectați și noi și să anunțăm autoritățile. Să nu ascundem simptomele unei boli”, a mai spus doctorul Musta.

De asemenea, doctorul Musta recomandă tuturor să nu intre în panică și să nu se prezinte imediat la Urgențe, unde pot infecta și alți oameni. Să se autoizoleze, să sune la medicul de familie și la Direcția de Sănătate Publică și să anunțe imediat de unde vin și dacă au unele simptome de boală.

La nivel mondial, numărul deceselor în cazul pandemiei de coronavirus a depășit valoarea de 4.375, în timp ce numărul cazurilor de infecție a sărit de 121.200.

În România, au fost confirmate 71 e cazuri de coronavirus, 5 fiind confirmate în Timișoara, potrivit HARTII INTERACTIVE a cazurilor de coronavirus din România