Ținutul Secuiesc, la un pas de autonomie: Este legal și nu o să ne oprim! / Anunțul făcut de UDMR

Publicat: 09 01. 2020, 12:52

Un proiect în acest sens a fost depus pe 18 octombrie 2019 la Camera Deputaților, prin care se dorește obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc.

Dacă va trece, proiectul va transforma teritoriul de mai jos într-o regiune autonomă, unde se va vorbi maghiara și româna.

Ca să pună paie pe foc, UDMR-iștii spune că nu sunt intimidați de criticile agresive la adresa inițiatorilor acestui proiect.

Oficialii UDMR afirmă că proiectul lor nu încalcă nicio lege și reprezentanții minorității maghiare nu se vor opri aici.

„Este o incitare la ură și mai este și o intoxicare a opiniei publice. Ceea ce facem noi este constituțional și legal și nu o să ne oprim. Nu ne sperie, și pe mine nu mă sperie, declarația și pașii făcuți de dânșii. Ceea ce fac eu, și am făcut până acum și o să fac în continuare este legal și constituțional, nu încalcă nicio normă internațională, nicio lege sau Constituția României.

Deci, o să mergem pe drumul pe care am început, acum doi ani am inițiat proiectul de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc în Parlament, a fost dezbătut, nu s-a întâmplat nimic în sensul rău, deci, s-a discutat cât s-a discutat, dar s-a discutat civilizat și normal. Eu asta aștept și acum, să discutăm despre problemele noastre și eu știu și sper să am parteneri pe această temă și o să am, fiindcă ceea ce facem este legal. Este ceva normal, european.

În Europa funcționează mai multe autonomii teritoriale, nu este nicio problemă, dar acțiunea dânșilor acum, după 100 de ani de la Trianon, vine cu un gust amar. (…) Le transmit și pe această cale că noi o să mergem înainte și Ținutul Secuiesc a fost, va fi și va rămâne”, a declarat deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef.