Toader acuză membrii CSM că au votat după interes: „Exprimă dorința de conservare a privilegiilor pe care le au magistrații”

Publicat: 28 09. 2017, 22:17

„Este un vot previzibil. Previzibil pentru faptul că, în numeroase rânduri, numeroși membri CSM s-au exprimat împotriva proiectului. Important e să găsim adevărul din spatele celor spuse, adevăr la care să ne raportăm și să procedăm în modificarea legilor justiției. De ce vot previzibil? Observați faptul că, în bloc, procurorii au fost împotrivă. Dincolo de argumentele dânșilor, pe care nu le contest, cred că sunt și alte argumente. (…) Țin să precizez și am convingerea faptului că votul negativ exprimă și dorința de conservare a actualelor privilegii pe care magistrații le au. Să nu ne ascundem după adevăr. Să nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase și, sigur, la adresa demnității, care este respectabilă și care desfășoară o activitate utilă, necesară, dar legile justiției datând de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, au consolidat în timp prin multiplele modificări statutul magistratului, procuror sau judecător, dar nu numai statutul profesional, de independență, de exercitate a atribuțiilor, ci și colateral, privilegiile pe care și le-au adus”, a spus Toader, la Antena 3.

Referitor la nemulțumirea principală existentă în rândul magistraților, respectiv propunerea de trecere a Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului Justiției ,Tudorel Toader a explicat că are trei variante asupra cărora trebuie să se decidă.

„Soluția finală va fi una din cele trei pe care le-am anunțat. Aceea de a rămâne la CSM, așa cum vor judecătorii și procurorii, ca să îi aibă ei sub control pe IJ și să nu fie cumva un control politic din partea Ministerului Justiției. A doua soluție este aceea de a reveni la Ministerul Justiției. Să nu uităm și a treia formulă, pe care am propus-o pe 23 august, și anume de a autonomiza prin lege separată, distinctă, Inspecția Judiciară ca o entitate care să-și îndeplinească misiunea de verificare și control a modului de înfăptuire a justiției”, a mai spus Toader.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiției , cu 10 voturi la opt.