TOADER, despre protestele AVOCAȚILOR: Voi face publice solicitarile ABSOLUT nemotivate

Publicat: 11 02. 2019, 13:30

This browser does not support the video element.

Ministrul Tudorel Toader a precizat, luni, pe Facebook, că în scurt timp va publica solicitările avocaților, în contextul în care apărătorii au anunțat că se vor aduna în fața Curții de Apel București pentru a trage un semnal de apel în legătură cu onorariile.

„Mesajul anterior nu a constituit și nu constituie un atac la avocați, categorie profesională din care fac parte! În scurt timp voi face publice solicitările absolut nemotivate ale avocaților. Ex – onorariu pentru depunere acțiune de divorț – se propune majorarea de la 100 lei la 600 lei. La întrebarea mea – este vorba doar de depunerea acțiunii sau și de susținerea acesteia în instanță ? Răspuns – ” nu știu”/cel mai probabil este faptul ca autorul afirmației nu dorește să îi dau numele”, a scris ministrul Tudorel Toader pe Facebook.

Precizarea vine în condițiile în care avocații bucureșteni au anunțat că se vor aduna luni, pe scările Curții de Apel București pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul și modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu.

Ei solicită majorarea onorariilor cuvenite avocaților, reglementarea prin protocol a onorariilor/remunerațiilor cuvenite curatorilor, dar și eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

În răspunsul publicat de Toader, se arată că Ministerul Justiției a solicitat Ministerului Finanțelor Publice un necesar estimat de credite bugetare în sumă de 48.400.000 de lei (10.298.000 euro) pentru achitarea onorariilor privind asistența juridică acordată din oficiu, acordarea ajutorului public judiciar, în baza fundamentărilor transmise de către instanțele judecătorești.

„Prin Legea bugetului de stat nr 2/2018 în bugetul pe anul 2018, au fost aprobate credite bugetare în sumă de 37.943.000 de lei (8.073.000 euro), pentru achitarea onorariilor privind asistența judiciară acordată din oficiu, acordarea public judiciar. În primele trei trimestre ale anului 2018 (ianuarie-septembrie), au fost efectuate deschideri de credite pentru plată onorarii avocați în sunmă de 37.728.000 lei (8.027.000 euro), rezultând un buget rămas de utilizat în sunmă de 215.000 lei (46.000 de euro). Astfel, în luna octombrie, din necesarul de credite solicitat de instanțele judecătorești pentru achitarea onorariilor aferente lunii septembrie 2018, în sumă de 3.459.000 de lei (736.000 de euro), a fost efectuată o deschidere parțială în sunmă de 215.00 de lei, înregistrându-se sume neonorate avocaților din oficiu în sumă de 3.244.000 de lei (690.000 de euro)”, potrivit sursei citate.

Prin urmare, Ministerul Justiției precizează că a asigurat plata integrală a onorariilor avocaților, în funcție de necesarul de credite transmis de către instanțele judecătorești, raportat la bugetul aprobat pe anul 2018, până la epuizarea bugetului.

În plus, precizează Ministerul Justiției, la rectificarea bugetară, Ministerul Finanțelor a suplimentat creditele bugetare cu suma de 30.637.000 de lei cu titlu cheltuieli de personal, doar pentru plata salariilor și altor drepturi de personal, nealocându-se însă fonduri pentru plata onorariilor avocaților. Instituția condusă de Tudorel Toader a mai cerut, și la cea de-a doua rectificare bugetară, bani de la Finanțe pentru plata onorariilor.