Toată lumea critică România, dar ce face acest român când ajunge față în față cu un străin este cu adevărat impresionant

Turismul din România nu are nevoie de campanii și de sloganuri, cât are nevoie de oameni care să știe să vorbească țara de bine. Mai mult decât un clip la TV, un român care cunoaște frumusețile țării și știe să vorbească despre ele cu pasiune este o adevărată comoară pentru turismul autohton.
 
Așa se explică, probabil, că tot mai mulți străini care ajung în România, dar și conaționali care vor să-și descopere țara caută o prezentare cât mai convingătoare a frumuseților acestui spațiu.
 
Ce spun ghizii români

Cetatea Alba Carolina a ajuns cunoscută în toată lumea și turiștii sosesc non stop în oraș. Dan Chindriș (foto) are 36 de ani și de trei ani este unul dintre ghizii cetății.

„Mi-a plăcut mult, are multe posibilități. Din punct de vedere istoric este foarte interesantă”, a declarat Paco Garcia, un turist din Spania.

„Preferă acțiunea, preferă activitatea, programele turistice, sunt interesați mai mult de povestea care se ascunde în spatele fiecărui monument”, a explicat Dan, citat de știrileprotv.ro.

Un alt ghid turistic este Camelia Hasa, în vârstă de 26 de ani, care studiază istoria și îi întâmpină pe turiști cu zâmbetul pe buze. „Englezii și românii sunt darnici și dacă vin în grupuri mai mici, dacă le place ceea ce spui și dacă îți faci meseria cum trebuie sunt darnici”.

Aproape jumătate din turiștii care vin la cetatea din Alba Iulia sunt străini – în special nemți, unguri și polonezi. Pe de altă parte, românii apelează cu încredere la ghizi, iar prețul e de 10 lei de persoană.

„Dacă veneam singură foarte multe lucruri nu le știam, dar ghidul este documentat”, a declarat Violeta Ionescu, o turistă. Un ghid turistic care și-a făcut un nume în piață câștigă câteva mii de euro pe sezon.