Toate școlile doctorale din România vor fi evaluate de străini. Proiectul în care se implică și Banca Mondială

Publicat: 19 11. 2017, 18:24

Câmpeanu a spus, în conferința de presă de la finalul întrunirii Consiliului Național al Rectorilor, că din comisiile de evaluare vor face parte și consultanți internaționali specializați în învățământ superior.

„Toate cele 210 școli doctorale vor fi evaluate, conform legii, cu susținerea tuturor celor implicați în acest proces. Este vorba de universități, în primul rând, de Ministerul Educației, de ARACIS, consultanți internaționali selectați de o structură a Băncii Mondiale. Se va realiza, conform legii, această evaluare în toate cele 210 școli doctorale: sunt 203 școli doctorale în universități publice de stat, una la nivelul Academiei Române, șase aparțin de universități private”, a declarat Sorin Câmpeanu.

El a explicat că evaluarea școlilor doctorale va fi făcută pe patru paliere.

„În primul rând se va evalua resursa umană. Este vorba de calitatea conducătorului de doctorat, măsurată prin diverși indicatori foarte clari, cum ar fi producția științifică. Pe palierul doi, calitatea infrastructurii de cercetare, de care dispun cele 210 școli doctorale. Pe palierul trei se va evalua impactul la nivel științific al finalizării fiecărei teze de doctorat. Cu alte cuvinte, un doctorand pe parcursul stagiului de pregătire a publicat câte articole științifice vizibile internațional. (…) Va fi o analiză și statistică a tezelor de doctorat, pe fiecare școală doctorală, în sensul numărul studenților admiși versus câți studenți doctoranzi au finalizat. Pe palierul patru, procedurile de asigurare a calității, inclusiv asigurarea regulilor de etică în cercetarea științifică. Aici sunt cuprinse și cazurile acestea care sunt total nefericite și pe care ni le dorim cu toții a fi înlăturate, de plagiat”, a declarat Sorin Cîmpeanu, președintele CNR.

Plata experților internaționali va fi făcută la „tarife europene”.

„Estimăm că evaluarea fiecăreia din școlile doctorale să fie undeva între 10.000 și 15.000 de euro. Sperăm să fie doar atât. Nu se îmbogățește careva. Acoperă doar costurile derulării acestei operațiuni”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

La aceași conferință de presă, ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, a spus că România poate atrage 72 de milioane de euro pentru școlile doctorale din fonduri europeane.