TOP 5 ȘTIRI. Cele mai importante știri de miercuri, 2 iulie

Publicat: 02 07. 2014, 22:52
Actualizat: 29 07. 2014, 17:26

Știri de interes public sau știri care au stârnit interesul publicului: la finalul fiecărei zile, editorii gândul vă propun TOP 5 ȘTIRI, o oglindă a știrilor de peste zi.

1. Prima româncă în semifinale la Wimbledon! Simona Halep, locul 3 WTA și cap de serie numărul 3, a devenit, miercuri, prima jucătoare din România care se califică în semifinelele turneului de Grand Slam de la Wimbledon, după ce a învins-o, cu scorul de 6-4, 6-0, pe sportiva germană Sabine Lisicki, locul 19 WTA și cap de serie numărul 19. Halep a depășit astfel performanța Virginiei Ruzici, calificată în sferturile de finală, în 1978 și 1981.

2. Încă o zi la Bacalaureat 2014. Pentru proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie, s-au înscris 145.625 de elevi. Dintre aceștia, cea mai mare parte au susținut examenul la Matematică – 107.439, iar 38.186 la Istorie. 80 dintre cei care s-au prezentat la examen au fost eliminați din bacalaureat la proba obligatorie a profilului, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației Naționale (MEN).

3. Printr-o ordonanță de urgență dosită în mapa „suplimentară” și neanunțată public nici după adoptare, Guvernul a acordat câteva noi privilegii Avocatului Poporului. Între acestea: decontarea cazării în București pentru ocupantul funcției și cei patru adjuncți ai săi, ca și a transportului din localitatea de domiciliu până în Capitală, fără a se preciza nicio limită maximă în acest sens. Instituția a fost inclusă totodată, alături de Guvern, Parlament, Președinție și CCR, pe lista scurtă a excepțiilor de la interdicția impusă în 2012 pentru achiziții de protocol, „inclusiv zile aniversare” din rațiuni de economie la buget. În plus, pentru persoana care ocupă funcția de Avocat al Poporului, în prezent deținută de Victor Ciorbea, cei 5 ani de mandat vor fi asimilați de acum înainte vechimii în magistratură.

4.  Știrea externă vine din Franța. Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, pus sub acuzare pentru corupție, denunță „instrumentalizarea politică a unei părți a justiției”, conform unui interviu pe care l-a acordat posturilor Europe 1 și TF1 după ce a fost reținut circa 15 ore. Prima declarație făcută după ce a ieșit din arest, aici.

5. Ziua se încheie cu un anunț. Cercetătorii români se alătură demersului Gândul pentru PUBLICAREA ONLINE a tezelor de doctorat. „Plagiatul este răspândit la scară mare. Dacă ridicăm un pic preșul, cred că vom fi speriați”.

ȘTIRI – ULTIMELE ȘTIRI și ȘTIRI DE ULTIMĂ ORĂ, pe GÂNDUL.INFO