Tribunalul București: Medicii de la Floreasca au încercat să amâne nejustificat și ilegal încarcerarea lui Adrian Năstase la Rahova

Publicat: 02 07. 2012, 14:23
Actualizat: 02 07. 2012, 14:23

Magistrații Tribunalului București au facut publică motivarea deciziei de marți 26 iunie prin care au constatat că nu există niciun împiediment pentru punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul lui Adrian Năstase. Judecătorii susțin că medici din comisia constituită la Spitalul Floreasca au încercat să amâne, în mod nejustificat și cu nesocotirea dispozițiilor legale executarea mandatului de încarcerare pentru Adrian Năstase. Iată ce precitează judecătorii în motivarea deciziei:

„Nici aprecierile comisiei multidisciplinare întrunite în cadrul Spitalului …, reluate în adresa înaintată de spital către M.A.I. – D.G.P.M.B. – Serviciul de Investigații Criminale, nu pot împiedica punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei închisorii nr…. din .. cu privire la condamnatul N.A.. Acestea nu încearcă decât să amâne, în mod nejustificat și cu nesocotirea dispozițiilor legale în materie, redate mai sus, externarea persoanei condamnate N.A. în vederea conducerii sale la un loc de detenție, în temeiul art.422 alin.1 din Codul de procedură penală.


VĂ RECOMANDĂM SĂ VEDEȚI ÎN GÂNDUL DE AZI ce subiecte au fost date la ROMÂNĂ în această dimineață la BAC 2012. Provocarea noastră: Ați mai fi în stare să le rezolvați? AVEȚI AICI LINK-ul către SUBIECTE. Aici veți găsi și BAREMUL de corectare pentru prima probă de la BACALAUREAT


Astfel, nu se motivează deloc de ce luarea măsurilor de siguranță în urma anesteziei generale, monitorizarea evoluției postoperatorii și cea cardiologică de specialitate a condamnatului, și nici tratamentul psihiatric nu se pot efectua decât în Spitalul …. Cât despre patologia complexă reprezentată, în esență, de: …, …, …, …, …, aceasta este preexistentă internării și, în lipsa autoagresiunii care ar fi determinat conducerea condamnatului la Spitalul …, nu ar fi împiedicat cu nimic conducerea sa la locul de detenție.”, (sursa: Tribunalul București).

Purtătorul de cuvânt al Tribunaului București, judecătoarea Laura Andrei a declarat pe 26 iunie că nu există nici un impediment pentru punerea în aplicarea a mandatului. „Noi am răspuns unei solicitări a Poliției Române care ne-au adus la cunoștință că nu pot pune în executare mandatul nostru. Judecătorul cauzei a decis astăzi că nu există nici un impediment și că este necesară punerea în executare a mandatului emis de Tribunalul București. S-a dispus punerea în executare și continuarea executării mandatului.”, a declarat Laura Andrei.

Pe 26 iunie după miezul nopții Adrian Năstase a fost transferat de la Spitalul Floreasca la Spitalul Penitenciar Rahova. Năstase a fost cazat în secția de terapie intensivă de la Rahova , în cameră cu un alt deținut. Adrian Năstase a fost cazat în secția de terapie intensivă a Penitenciarului Spital București Rahova, într-o cameră cu două paturi și grup sanitar propriu, în care se mai află un alt deținut.

Polițiștii nu au dus procedura de arestare până la capăt

Sentința Tribunalului București lămurește de asemenea și modul în care au aplicat procedura cei doi polițiști care au venit acasă la Adrian Năstase, în noaptea în care acesta a încercat să se sinucidă. Procedura de încarcerare are trei etape, iar polițiștii au apucat să o aplice doar pe prima, înainte de incidentul cu arma de foc. Ei i-au înmânat lui Năstase mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, însă nu l-au arestat efectiv și nu l-au putut conduce la locul de detenție.

„Întrucât atunci când organele de poliție s-au prezentat la domiciliul condamnatului pentru a executa efectiv mandatul, în condițiile art.422 din Codul de procedură penală, condamnatul N.A. ar fi încercat să se sinucidă, folosind o armă de foc (cercetările sub acest aspect nefiind terminate), fiind transportat cu ambulanța la Spitalul …, iar acolo – internat la Secția … -, nu s-a mai putut proceda la arestarea și conducerea acestuia la locul de detenție. Chiar din procesul-verbal din 20.06.2012, ora 22.45, întocmit de cms. șef Ionescu Cristian Vicențiu și cms. Costea Nicolae, din cadrul D.G.P.M.B. – Serviciul de Investigații Criminale – Biroul Urmăriri, rezultă că organele de poliție nu au făcut decât să îi înmâneze mandatul de executare a pedepsei închisorii nr….din … persoanei condamnate N.A., fără a o aresta însă pe aceasta, pentru a fi întrunite exigențele art.422 alin.1 din Codul de procedură penală, iar condamnatul să treacă în custodia statului”, arată motivarea deciziei magistraților.

Astfel, arată magistrații, ceea ce susțineau avocații lui Năstase, că perioada de încarcerare a lui Năstase a început încă din acea seară, este fals: „Prin urmare, nu s-a mai putut întocmi nici procesul-verbal de încarcerare, care să fie trimis T.B., ca instanță de executare, iar condamnatul N.A. nu a început executarea pedepsei la data de 20.06.2012”.