Tudorel Toader intenționează să schimbe ORDONANȚA 7, care a adus modificări legilor JUSTIȚIEI

Publicat: 01 03. 2019, 16:33

Ministrul Justiției, Tudorel Toader,  îi va prezenta premierului proiectul de ordonanță pentru modificarea OUG 7/2019 vizând legile justiției, cu schimbările convenite cu președintele CSM și asociațiile, respectiv abrogarea articolului 54.

„Voi prezenta doamnei prim-ministru proiectul de ordonanță de urgență pe care îl voi trimite la Consiliul Superior al Magistraturii pentru consultare și pentru a emite aviz consultativ. Apoi problemele de oportunitate a legiferării se discută la nivelul alianței de guvernare”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a anunțat că proiectul de ordonanță pentru modificarea ordonanței de urgență 7/2019 pe legile justiției va conține schimbările convenite luni, la întâlnirea avută de premierul Viorica Dăncilă cu reprezentanții CSM și membrii asociațiilor de magistrați, respectiv abrogarea articolului 54.

„La Ministerul Justiției a fost elaborat OUG pentru modificarea OUG 7/2019, în sensul celor discutate de premier cu președinta CSM, Asociația Magistraților din România, UNJR, Asociația Procurorilor din România, Inspecția Judiciară și Secția specială. La ce se referă modificările? La cele convenite de doamna premier: abrogarea articolului 54, articol care în principal prevede acum faptul că judecătorii, alături de procurori, pot deveni procurori de rang înalt și că avizul nu îl mai dă Secția pentru procurori, ci plenul CSM. Se abrogă deci articolul 54, se revine la prevederea anterioară, că doar procurorii pot deveni procurori de rang înalt, că avizul îl va da în continuare Secția de procurori a CSM. În al doilea rând, se rezolvă diferențele salariale pentru IT-iștii din domeniul judiciar” a completat Toader.

Ordonanța de urgență nr. 7 pentru legile justiției a fost criticată atât de secțiile pentru procurori și judecători din cadrul CSM, cât și de asociațiile de magistrați, aceștia reproșând Guvernului că nu au avut timp să consulte actul normativ, în condițiile în care proiectul a fost trimis la Consiliu cu doar o zi înainte de adoptare. Ulterior, ministrul Justiției a anunțat că aceasta va fi modificată, tot printr-un proiect de ordonanță de urgență.

Câteva zeci de magistrați au protestat, vineri, pe scările Curții de Apel București, față de prevederile OUG de modificare a legilor justiției. Aceștia au precizat că sunt nemulțumiți că nu au fost consultați privind ultimele modificări legislative și cer abrogarea Ordonanței.

Magistrații care au protestat, vineri, în fața Curții de Apel București, sunt nemulțumiți de prevederile OUG nr. 7, pe legile justiției și cer abrogarea acesteia, în ciuda faptului că ministrul Justiției, TudorelToader, a anunțat că se va întâlni cu premierul Dăncilă pentru a-i prezenta modificările la actul normativ, respectiv abrogarea articolului 54 ce prevede ca și un judecător să poată candida la șefia unui parchet.

Totodată, aceștia condamnă și faptul că nu au fost consultați înainte ca Ordonanța să fie adoptată de către Guvern.

„De data aceasta, am considerat că situația este gravă, în mod atipic pentru noi, dar am ieșit să arătăm că suntem îngrijorați. Este vorba despre legiferarea fără consultație publică, a tuturor actorilor implicați și a spcialiștilor a legilor penale, dar și Ordonanța de Urgență fără a se justifica urgența. S-au adus modificări care nu fuseseră discutate în prealabil”, a declarat Raluca Muntean, procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2.

Alt procuror a spus: „Miza protestului este independența justiției și un proces legistativ de modificare a legilor justitției transparent și după consultarea prealabilă a corpului magistraților”.