Un legendar actor francez a murit la vârsta de 87 de ani după o carieră de peste 100 de filme

Publicat: 25 04. 2019, 12:34

Actorul, printre ale cărui roluri celebre s-a numărat și cel din filmul „Toate diminețile lumii/ Tous les matins du monde” (1991), a murit miercuri, din cauza unei maladii cronice.

Simbol al unei epoci în care actorii puteau apărea pe marele ecran fumând și rostind cuvinte injurioase, Jean-Pierre Marielle era celebru și pentru vocea sa puternică.

Odată cu el dispare una dintre ultimele figuri ale așa numitei „bande a conservatorului”, formată la începutul anilor 1950, din care mai făceau parte Jean-Paul Belmondo, Claude Rich și Jean Rochefort.

„Întotdeauna avem impresia că actorii pe care îi iubim sunt nemuritori”, a declarat pentru BFMTV Patrice Leconte, regizorul filmului „Les grands ducs” (1996), în care, alături de Marielle și Rochefort, a jucat și Philippe Noiret.

După o carieră care a inclus peste o sută de filme, spectacole de teatru și producții de televiziune, Marielle s-a retras de pe ecrane în urmă cu câțiva ani.

A fost nominalizat de șapte ori la premiile César – echivalentul Oscarurilor în Franța -, inclusiv pentru rolul din „Tous les matins du monde”.

Inițial actor de teatru, Jean-Pierre Marielle s-a impus în cinema-ul francez în anii 1960, atât în comedii, cât și în drame, precum „Le diable par la queue”, de Philippe de Broca, „La valise”, de Georges Lautner, și „Comment réussir quand on est con et pleurnichard”, de Michel Audiard. Printre rolurile marcante din carieră se numără și cele din „Que la Fête commence”, de Bertrand Tavernier, „Dupont Lajoie”, de Yves Boisset, „Coup de Torchon”, de Bertrand Tavernier, „Tenue de soirée”, de Bernard Blier, „Uranus”, de Claude Berri, „La Petite Lili”, de Claude Miller, și „Les âmes grises”, de Yves Angelo.

„Vocea, charisma, ochii zâmbitori și simțul jocului. Întotdeauna corect și neașteptat, Jean-Pierre Marielle a fost un actor generos, pe care l-am iubit în toate rolurile, în cinema, ca și în teatru”, a declarat ministrul francez al Culturii, Franck Riester.

Foto: Hepta