Un militar și un polițist, morți după ce s-au imunizat cu vaccinul AstraZeneca, în Italia. Procurorii fac cercetări

Publicat: 11 03. 2021, 20:19
Actualizat: 06 04. 2021, 14:58

Stefano Paternò, un subofițer în vârstă de doar 43 de ani al Marinei, originar din Corleone, rezident în Augusta, a decedat joi dimineață în urma unui stop cardiac la domiciliul său, la o zi după ce a primit prima doză a vaccinului AstraZeneca.

Un militar și un polițist, morți după ce s-au imunizat cu vaccinul AstraZeneca

Se pare că serul administrat lui Stefano făcea parte din lotul despre care AIFA, Agenția Italiană a Medicamentului, crede că ar fi vinovat de o serie de efecte adverse grave.

Un procuror-șef a deschis un dosar de cercetare în acest caz, fiind audiat tot personalul medical al spitalului militar care s-a ocupat de inoculare. Acuzația este de omor, iar procurorul a dispus, de asemenea, sechestru asupra dozelor de vaccin existente în respectiva unitate medicală, potrivit cotidianului italian Il Messaggero, citat de Gazeta Românească.

Și în Catania un procuror a deschis dosar pentru omor cu privire la moartea suspectă a unui polițist în vârstă de 50 de ani, agent al echipei mobile din Catania, care a murit în urmă cu 12 zile după vaccinare. Polițistului i s-a administrat o doză din același lot AstraZeneca. Ancheta a fost deschisă pe baza informațiilor din presă.

Italia suspendă vaccinarea cu AstraZeneca! Aceeași măsură, anunțată de alte 8 țări din Europa

Agenția Italiană a Medicamentului a hotărât, joi, să oprească vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți. Totalul țărilor care au luat măsuri similare este de 9: Danemarca, Italia, Norvegia, Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Islanda.

„Nu există dovezi privind o relaţie cauzală cu vaccinarea”

„Nu există dovezi privind o relaţie cauzală cu vaccinarea”, spunea atunci BASG.

Ziarul „Niederoesterreichische Nachrichten”, precum şi ORF şi agenţia de ştiri APA scriau că cele două femei sunt asistente la clinica din Zwettl.

Conform BASG, problemele de coagulare a sângelui nu fac parte din efectele secundare cunoscute ale vaccinului, iar investigaţia continuă pentru a elimina orice posibilă legătură.

AstraZeneca nu a comentat cele două incidente.

Vaccinul a fost aprobat de autorităţile de reglementare ale Uniunii Europene pe 30 ianuarie, care au spus că vaccinul este eficient şi sigur de utilizat. Reacţiile adverse observate în studii au fost de scurtă durată în cea mai mare parte şi nu au fost raportate problemele de coagulare a sângelui.