Un proiect de lege propune închisoare pentru miniştrii care nu se prezintă la raport în Parlament/ Florin Cîţu: ”O lege făcută special pentru mine şi care are ca scop să mă trimită la puşcărie”

Publicat: 15 10. 2020, 10:20
Actualizat: 15 10. 2020, 11:25
Un proiect de lege propune închisoare pentru miniştrii care nu se prezintă la raport în Parlament/ Florin Cîţu: ”O lege făcută special pentru mine şi care are ca scop să mă trimită la puşcărie”

Senatorul PSD Daniel Zamfir propune ca miniştrii care refuză în mod repetat să se prezinte la lucrările comisiilor din Parlament, atunci când sunt chemaţi, să fie pedepsiţi cu închisoare de până la doi ani.

Senatorul PSD Daniel Zamfir:  Ca urmare a unor situaţii repetate în care membrii ai Guvernului au refuzat sistematic şi nejustificat să participe la lucrările comisiilor permanente sau a comisiilor de anchetă, dialogul inter-instituţional precum şi controlul parlamentar asupra activităţii Guvernului a fost periclitat”

„Ca urmare a unor situaţii repetate în care membrii ai Guvernului au refuzat sistematic şi nejustificat să participe la lucrările comisiilor permanente sau a comisiilor de anchetă, deşi au fost invitaţi în repetate rânduri atât de birourile de conducere ale comisiilor cât şi de Camera Deputaţilor şi/sau Senat, prin decizia Biroului Permanent al respectivei camere, dialogul inter-instituţional precum şi controlul parlamentar asupra activităţii Guvernului a fost periclitat”, arată senatorul Daniel Zamfir, potrivit adevărul.

Proiectul de lege propune ca refuzul nejustificat al unui ministru de a se prezenta în Parlament să fie considerat infracţiune. Potrivit proiectului, „refuzul repetat de a se prezenta la lucrările comisiei permanente la care este invitat, în cadrul activităţii de informare a Parlamentului, de către membrii Guvemului” ar urma să fie considerat infracţiune, pentru care pedeapsa să fie închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu afirmă că legea iniţiată de Daniel Zamfir îl vizează în mod direct şi că în acest fel PSD vrea să scape de el.

Cîţu: O lege făcută special pentru mine şi care are ca scop să mă trimită la puşcărie

„Marcel Ciolacu foloseşte hamsterul lui Dragnea şi face o lege doar pentru mine! Sunt disperaţi şi încearcă orice doar să scape de mine. Marcel Ciolacu a găsit unealta perfectă să-i facă munca de jos – hamsterul lui Dragnea. Inginerul şef peste comisia economică, da se întâmplă de ani buni în Parlament, şi campion la legi respinse de CCR, îşi pune semnătura pe încă o mizerie de lege. O lege făcută special pentru mine şi care are ca scop să mă trimită la puşcărie. Forţează aprobarea până la alegerile parlamentare”, arată Cîţu, într-o postare pe Facebook.

Legea nr. 115 din 28 iunie 1999 privind responsabilitatea ministerială, varianta actualizată, arată la Articolul 8, că:

Articolul 8

(1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani următoarele fapte săvârşite de membrii Guvernului în exerciţiul funcţiei lor:

Partea introd. a alin. (1) al art. 8 a fost modificată de pct. 1 al art. 71 din LEGEA nr. 187 din 24 octombrie 2012 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 757 din 12 noiembrie 2012.

  1. a) împiedicarea, prin ameninţare, violenţă ori prin folosirea de mijloace frauduloase, a exercitării cu bună-credinţă a drepturilor şi libertăţilor vreunui cetăţean;
  2. b) prezentarea, cu rea-credinţă, de date inexacte Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.

(2) Constituie, de asemenea, infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă următoarele fapte săvârşite de către un membru al Guvernului:

Partea introd. a alin. (2) al art. 8 a fost modificată de pct. 2 al art. 71 din LEGEA nr. 187 din 24 octombrie 2012 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 757 din 12 noiembrie 2012.

  1. a) refuzul nejustificat de a prezenta Camerei Deputaţilor, Senatului sau comisiilor permanente ale acestora, în termenul prevăzut la art. 3 alin. (2), informaţiile şi documentele cerute de acestea în cadrul activităţii de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin. (1) din Constituţia României, republicată;
  2. b) emiterea de ordine normative sau instrucţiuni cu caracter discriminatoriu pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, vârstă, sex sau orientare sexuală, apartenenţă politică, avere sau origine socială, de natură să aducă atingere drepturilor omului.

 

Legea precizează că dacă un ministru nu oferă informațiile cerute de Parlament în termen de 30 de zile constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea, fără să facă vreo referire la prezența fizică.