Un robot produs integral în România, capabil să distrugă noul coronavirus din spitale. Cum este posibil. VIDEO

Publicat: 21 10. 2020, 12:16
Actualizat: 21 10. 2020, 12:20

Un robot produs integral în România distruge microorganismele patogene, inclusiv coronavirusul, cu ajutorul radiațiilor. În prezent, dispozitivul este folosit la Spitalul Universitar din București, unde a fost donat de producător.

Produs de startup-ul Modulab, robotul, botezat Victor, utilizează radiații UV-C și poate fi folosit pe timp de noapte pentru sterilizarea spațiilor închise.

Cu ajutorul unor lămpi cu ultraviolete fixate pe platforma robotică, dispozitivul are capacitatea să dezinfecteze o zonă de 20 de metri pătrați în aproximativ 10 minute, ceea ce-l face extrem de eficient, mai ales că România se află în plină pandemie de coronavirus.

Robot anti-coronavirus produs în România. Dezinfectează inclusiv îmbrăcămintea și echipamentele

Robotul dispune de o funcție de autonomie de 5 ore, dar și de telecomandă, ceea ce îi crează avantajul de a se deplasa fără să-i implice pe angajații unității medicale. De precizat că dispozitivul are capacitatea să dezinfecteze inclusiv îmbrăcămintea și echipamentele, dacă acestea se află pe raza luminii ultravioletă.

Producătorul Modulab va mări, în perioada următoare, producția, iar tot mai multe spitale vor veneficia de proprietățile acestor roboți.

Știam că trebuie să acționăm rapid. Lumea se îndrepta spre o criză pe care nu o mai văzusem până acum și aveam o armă secretă care putea face diferența, literalmente, între viață și moarte”, a spus Ioana Calen-Popescu, coproprietar și CEO al Modulab.

Primul robot capabil să distrugă noul coronavirus, donat Spitalului Universitar

Victor a luat drumul Spitalului Universitar din București, unde a fost donat. Denumirea dispozitivului provine de la bacteriologul Victor Babeș, unul dintre fondatorii microbiologiei moderne.

Am dezvoltat acest produs drept contribuția noastră la efortul general de combatere a pandemiei COVID19. Se bazează pe o cercetare de 6 ani pe platforme robotizate autonome. De asemenea, dezvoltăm roboți industriali autonomi pentru sectorul de fabricație și roboți industriali autonomi de curățare pentru suprafețe mari. Datorită creșterii cererii, intensificăm producția în masă a roboților noștri într-o nouă unitate de asamblare din București. La vârf, noua unitate de producție va putea livra un robot MUV la fiecare două zile” scriu reprezentanții Modulab, pe siteul propriu.