Ungaria a fost de acord să le permită românilor blocați la graniță să se întoarcă în țară. Cât timp este deschisă frontiera dinspre Austria

Publicat: 17 03. 2020, 13:14
Actualizat: 17 03. 2020, 21:07
Bogdan Aurescu

Ungaria va permite tranzitarea țării și intrarea în România a cetățenilor români aflați pe teritoriul ungar după închiderea granițelor, i-a transmis ministrul de externe maghiar omologului său român Bogdan Aurescu, anunță MAE într-un comunicat de presă.

Frontiera Ungariei cu Austria, deschisă 8 ore pentru cetățenii români

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că românii vor putea tranzita teritoriul Ungariei, dinspre Austria, timp de opt ore. Ca urmare a demersurilor întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe, autoritățile ungare vor permite cetățenilor români tranzitarea teritoriului Ungariei dinspre Austria în intervalul 17 martie ora 21.00 – 18 martie ora 5.00, ora Ungariei. Astfel, cetățenii români vor putea reveni în România pe traseele rutiere indicate de autoritățile ungare, urmând să fie redirecționați către patru puncte de frontieră pentru intrarea în România, respectiv: Nădlac1, Nădlac 2, Borș și Cenad.

MAE precizează că este vorba de o măsură unică, posibilitatea de tranzitare a Ungariei dinspre Austria, în vederea revenirii în România, fiind valabilă doar în acest interval.

Totodată, MAE face apel la cetățenii români să dea dovadă de calm și responsabilitate, să urmeze cu atenție instrucțiunile autorităților ungare și regulile rutiere astfel încât să revină în siguranță în țară.

Anterior, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a purtat, marți, o discuție cu omologul ungar, Péter Szijjártó, pentru deblocarea tranzitului cetățenilor români de la granița dintre Austria și Ungaria.

Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar, se arată într-un comunicat remis de MAE.
Aurescu i-a transmis ministrului maghiar de externe că la punctul de frontieră Nickelsdorf se află în număr considerabil de familii cu copii și persoane în vârstă (în total peste 3.500 de persoane până la acest moment) care doresc să revină în România din diferite state europene.

Ungaria permite repatrierea românilor în cel mai scurt timp posibil

„Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepție, aplicată o singură dată, repatrierea cetățenilor români în cel mai scurt timp posibil, urmând ca detaliile efective privind intrarea pe teritoriul Ungariei și tranzitarea acestuia până la granița cu România să fie stabilite, și apoi măsurile implementate, de autoritățile de resort ale ministerelor de interne din cele două țări”, se arată în comunicatul MAE.

Cei doi miniștri de externe au convenit să păstreze legătura pe durata acestei zile pentru a monitoriza deblocarea în teren a situației și revenirea cu bine în țară a cetățenilor români.
În paralel, pe același subiect, ministrul Bogdan Aurescu a ținut legătură și cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg.

De asemenea, secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Iulia Matei, a avut o întrevedere, cu ambasadorul Ungariei la București, Botond Zákonyi. Cele două pă, în care au fost efectuate, și pe acest canal diplomatic, solicitările menționate mai sus. Complementar, partea română a semnalat cu acest prilej și liniile directoare adoptate de Comisia Europeană la 16 martie 2020 cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale în interiorul Uniunii Europene, care fac referire la obligația statelor membre de a facilita tranzitul cetățenilor și a rezidenților UE care revin în statul de reședință.

MAE precizează că un demers similar a fost făcut și de ambasadorul României la Budapesta pe lângă subsecretarul de stat pentru dezvoltarea relațiilor cu Europa și SUA din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Ferenc Kumin.