Ungaria îl convoacă pe ambasadorul Germaniei asupra criticilor cu privire la antisemitism

Publicat: 24 08. 2020, 16:01

Ministerul de externe al Ungariei l-a convocat pe ambasadorul Germaniei la o ședință de luni pentru a explica observațiile ministrului Uniunii Europene din țara sa în care a acuzat Ungaria de antisemitism, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto.

Szijjarto a respins acuzațiile, dar nu a specificat unde au fost publicate comentariile ministrului de stat pentru Europa, Michael Roth.

Purtătorul de cuvânt al său, însă, a declarat pentru Reuters că Szijjarto se referea la un interviu în care Roth a criticat Ungaria și Polonia pentru eroziunea culturii democratice și a mai spus un aspect care „a dus la articolul 7 cazul împotriva Ungariei a fost antisemitism agitat în Ungaria ”. potrivit JPost.com.

UE a invocat articolul 7 din tratatul său de guvernare împotriva Ungariei în 2018, după ce a invocat procedura pentru prima dată împotriva Poloniei în 2017, pentru că a contravenit statul de drept. Procesul ar putea duce la suspendarea drepturilor de vot a UE dacă toate celelalte capitale ar fi de acord.

În ultimii ani, premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a înfuriat și UE cu poziția sa dură anti-imigrație și o campanie din 2017 împotriva finanțatorului american George Soros, despre care criticii au declarat că au acțiuni antisemite. Guvernul a respins această acuzație.

Orban a promis toleranță zero pentru antisemitism.

Szijjarto a declarat duminică că comunitatea evreiască era în siguranță în Ungaria și a ridicat din umeri observațiile lui Roth, chemându-l „să oprească atacurile nedemne asupra poporului maghiar”.