Uniunea Europeană aprobă o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană aprobă o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei
Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 25/02/2023, 09:02
Actualizat: 25/02/2023, 12:41

Uniunea Europeană a aprobat vineri seară un nou set de sancţiuni menite să lovească economia Rusiei pentru invadarea Ucrainei, care a început exact cu un an în urmă.

Uniunea Europeană a convenit vineri să aplice o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei.

Negocierile au durat mai mult decât era prevăzut, potrivit unor surse diplomatice, în special fiindcă Polonia a considerat drept insuficiente restricţiile propuse asupra importurilor de cauciuc sintetic din Rusia.

Proaspăta plută interzice exporturile UE în valoare de cel puțin 11 miliarde de euro, pune pe listă propagandiștii și, pentru prima dată, vizează Gărzile Revoluționare iraniene pentru ajutorul lor militar ascuns către Kremlin.

Totuși, acordul final al ambasadorilor a durat mai mult decât se aștepta, deoarece negocierile au mers până la capăt, în urma încercărilor nereușite atât miercuri, cât și joi.

Diplomații care au vorbit cu o publicație sub condiția păstrării anonimatului au descris o serie de mișcări dezbinătoare care au împiedicat discuțiile, inclusiv o solicitare a Ungariei de a elimina mai multe nume ruși de pe lista neagră a UE, o reînnoită acțiune polono-lituaniană de a sancționa sectorul nuclear al Rusiei și o propunere nepopulară a Comisia Europeană să amendeze guvernele UE care nu raportează cu privire la locația activelor înghețate de către Banca Centrală Rusă.

UE a importat 625 de milioane de euro de cauciuc sintetic rusesc anul trecut, în scădere față de 655 de milioane de euro în 2021, potrivit cifrelor furnizate de Eurostat.

„Considerăm că pentru anumite produse petrochimice, perioadele de tranziție propuse sunt prea lungi, iar cota propusă este mult prea mare. Mai ales când există înlocuitori pe piața UE”, a declarat ambasadorul polonez Andrzej Sadoś reporterilor în urma discuțiilor de joi.

„Impunerea de sancțiuni care să nu afecteze bugetul Rusiei este inutilă”, a mai spus acesta.

Ce restricții au mai fost impuse

„A trecut un an de la invazia brutală şi ilegală a Ucrainei de către Rusia. Astăzi, UE a aprobat al 10-lea pachet de sancţiuni care include, printre altele, restricţii mai stricte în domeniul exportului de tehnologie şi de bunuri cu dublă utilizare, măsuri restrictive ţintite împotriva persoanelor şi entităţilor care sprijină războiul, răspândesc propaganda sau livrează drone utilizate de Rusia în război şi măsuri împotriva dezinformării ruse”, a transmis preşedinţia suedeză.

Cel mai recent pachet de sancțiuni UE – cel de-al 10-lea din februarie 2022 – introduce o interdicție a exporturilor de bunuri industriale în valoare de 11 miliarde EUR, cum ar fi piese de schimb pentru camioane, motoare cu reacție, antene și macarale, pe care UE consideră că Moscova se va strădui să le înlocuiască cu altele.

De asemenea, sunt impuse noi restricții pentru zeci de așa-numite bunuri cu dublă utilizare, care pot fi folosite atât în ​​scopuri civile, cât și în scopuri militare, cum ar fi circuite electronice, materiale cu pământuri rare și camere termice, potrivit Euronews.

Comisia Europeană estimează că, de-a lungul celor zeci de sancțiuni, blocul a interzis exporturile tuturor produselor tehnologice găsite pe câmpul de luptă.

Lista neagră este acum extinsă cu mai multe nume de propagandiști ruși, reprezentanți politici și comandanți ai armatei, precum și persoane despre care se crede că sunt responsabile pentru răpirea și deportarea copiilor ucraineni.

Pentru prima dată, UE își extinde sancțiunile împotriva Rusiei pentru a viza șapte entități legate de Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran (IRGC), puternica forță paramilitară care lucrează în strânsă colaborare cu liderul suprem Ali Khamenei.

Deși Teheranul neagă orice implicare în invazie, mai multe rapoarte au confirmat utilizarea dronelor fabricate iranian, precum Shahed-131 și Shahed-136, în distrugerea infrastructurii esențiale a Ucrainei.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...